U SRBIJI KAO NA DIVLJEM ZAPADU: Srbi imaju preko 1.140.000 komada oružja!

U Srbiji je registrovano preko 1.180.000 komada oružja, međutim, dozvolu za nošenje oružja za ličnu bezbednost prema podacima MUP-a ima tek 1.500 fizičkih lica

  • 22

Da Srbi vole oružje govori i činjenica da gotovo ni jedno veselje ne prolazi bez pucnjave. Prema nekim podacima u Srbiji je registrovano preko 1.180.000 komada oružja, od čega  1.140 000 poseduju građani, a oko 40.000 komada pravna lica.

Međutim, iako poseduju oružje, to ne znači i da smeju da ga nose van svojih kuća. Prema podacima MUP-a Srbije dozvolu za nošenje oružja za ličnu bezbednost ima tek 1.500 fizičkih lica.

Mnogi zameraju činjenicu da do dozvole za posedovanje oružja u Srbiji može da se dođe bez mnogo muke, često lakše nego do vozačke dozvole.

Prema Zakonu o oružju i municiji "odobrenje za nabavljanje oružja mogu dobiti građani koji su punoletni, poslovno sposobni, obučeni za rukovanje oružjem, koji nisu osuđivani za krivična dela sa elementom nasilja, niti se protiv njih vodi krivični postupak po službenoj dužnosti, nisu kažnjavani za prekršaje iz Zakona o oružju i municiji i Zakona o javnom redu i miru, niti se protiv njih vodi postupak za ove prekršaje." Pored ovoga, utvrđuje se i da li bi izdavanjem odobrenja bila ugrožena sigurnost drugih ljudi.

Odobrenje je potrebno za vatreno, vazdušno, posebno i oružje sa tetivom, dok je zabranjeno posedovati gasno, hladno i rasprskavajuće oružje, kao i prigušivače, infra-crvene i laserske nišane.

Za nabavljanje oružja u Srbiji dovoljno je podneti zahtev; uverenje od suda da protiv lica nije pokrenuta istraga ili podignuta optužnica; uverenje ovlašćene organizacije da je lice obučeno za rukovanje vatrenim oružjem; dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi.

Da bi se dobila dozvola za nošenje oružja za ličnu bezbednost potrebno je pismeno obrazloženi zahtev; uverenje iz suda da protiv lica nije pokrenuta istraga ili podignuta optužnica; dve fotografije, veličine 3,5 x 3 cm; oružni list; dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi i dokaz o uplati za obrazac dozvole.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • laza

    22. septembar 2013 | 23:14

    samo 40,000 oruzija za sluzbena lica...koga vi to lazete...kad samo policajaca ima 140,000, da ne govorimo o bia,i ostale sluzbe.mozda im daju pracke

  • Mita

    22. septembar 2013 | 22:26

    Glupost Pa Austrija nista veca a oruzija bar duplo vise od Srbije.....

  • Клисура

    22. septembar 2013 | 22:47

    Оружје не убија, већ лоши и подмукли људи, а поседовати оружје је ок за мене и ко воли тај кик у стрељани или тај спорт. Ту нема ничег лошег.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA