SUBOTIĆ: Optužbe montirane, političari mi iznuđivali novac! (FOTO)

Kontroverzni biznismen negirao je pred Specijalnim sudom u Beogradu optužbe da je organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete devedesetih godina prošlog veka

  • 3

Kontroverzni biznismen Stanko Subotić negirao je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu optužbe da je organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete devedesetih, tvrdeći da je postupak protiv njega montiran kako bi mu političari iznuđivali novac.

- U celosti pobijam sve navode optužnice. Nisam imao nikavu potrebu da osnivam fantomske firme i nije bilo nikakvog osnova da mi se pripisuje ovo što piše u optužnici - rekao je Subotić, koji je pred Specijalni sud oko 9.10 časova stigao taksijem, u pratnji advokata.

Subotić, koji mesečno zarađuje 60.000 švajcarskih franaka, tvrdi da su kampanja i optužbe protiv njega počele u medijima dvehiljaditih da bi se vlast dočepala njegovih para i imovine.

- Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović je 2002. pokrenuo istragu o krijumčarenju cigareta, a istovremeno je dolazio kod mene da me ucenjuje i traži velike pare da se istraga ne povede protiv mene - istakao je Subotić.

Subotić je tvrdio da je Mihajlović "obletao" oko njega, i dodao da su svi detalji tih susreta opisani u krivičnoj prijavi koju je ranije podneo protiv bivšeg ministra.

- Mihajlovića niste mogli da razumete šta priča osim kada traži pare. U zavisnosti od toga kako je bio raspoložen, tražio je 200.000, 500.000 pa do 20 miliona evra - ispričao je Subotić.

On je naveo da su do 2006. i drugi razni političari dolazili kod njega i pričali kako će rešiti istragu, ali uz koncesije - pare ili drugu kompenzaciju.

Navodeći da je u Srbiji 2006. godine imao investicije vredne više desetina miliona evra, on je naglasio da je preko svog Fonda za razvoj demokratije dao više od milion evra za finansiranje Demokratske stranke.

Subotić je, takođe, detaljno ukazao sudu da je njegova kompanija "Mia ub" imala zvanična prava da se bavi prodajom cigareta, tvrdeći da je poslovao isključivo u skladu sa zakonom.

- Ostvarivao sam velike profite, a obaveze prema državi su bile veoma male - oko jedan odsto - i ja sam imao sreću da se tim poslom bavim. Međutim, i taj jedan posto je bio obesmišljen zbog velike inflacije devedesetih - naveo je on, ukazujući da iz tog razloga nije imao nikavu potrebu da osniva fantomske firme ili radi nešto protivzakonito.

S cigaretama je, kako kaže, počeo da se bavi slučajno pošto mu je jedna makedonska firma dugovala pare.

- Kada sam shvatio da je to dobar i unosan posao, obratio sam se i drugim prozivođačima cigareta u inostranstvu. Ostvarivao sam promete koji su se merili milijardama dolara - naveo je Subotić, i dodao da je uredno plaćao poreze i Srbiji i Švajcarskoj, u kojoj je tada počeo da živi i radi.

Subotić je pojavljivanjem na suđenju ispunio obavezu jemstva, koje je ranije položio, i ukoliko se i ubuduće bude redovno pojavljivao na ročištima, jemstvo će mu biti vraćeno.

Subotićevo iznošenje odbrane je njegovo prvo pojavljivanje u Specijalnom sudu, pošto je, sedam godina od pokretanja istrage, ukinuta poterenica za njim.

Poternica za Subotićem je ukinuta jula, a ranije izrečena mera pritvora je zamenjena uplatom jemstva od 538.000 evra.

Subotiću je 17. juna počelo ponovljeno suđenje u odsustvu u Specijalnom sudu u Beogradu po optužnici da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Po optužnici, ta grupa je, na štetu državnog budžeta Srbije, stekla dobit od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

Suđenje je ponovljeno po odluci Apelacionog suda da se ukine prvostepena presuda kojom je Subotić bio osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Posle izmene Krivičnog zakona aprila ove godine, Subotić nije optužen za krivično delo zloupotreba službenog položaja, već za zloupotrebu položaja odgovornog lica, za šta je maksimalna zaprećena kazna deset godina zatvora.

(Telegraf.rs / Tanjug, Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostap Bender

    16. septembar 2013 | 13:40

    Da je došao dok je bio Tadić strpali bi ga u zatvor i recc u svoju odbranu ne bi mogao da kazze, kao ni advokati u Specijalnkm sudu... I dokle će taj sud da postoji kao da je ovde vanredno stanje,šta li. Koliko znam ni u jednoj evropskoj zemlji nema specijalnih sudova. Svaki sud radi po zakonu i nema specijalnih zakona. Svi su pred zakonom i sudom jednaki. Taj sud je smišljen da bi vlast sudila van occiju javnosti svojim protivnicima... PS. Ovim ne tvrdim da je Cane nevin...

  • danijel

    16. septembar 2013 | 11:44

    Došao kelner po bakšiš. Neka prvo odgovori kada i sa kim je bio kod Miloševića i šta im je Tata obećao?

  • Milan

    16. septembar 2013 | 18:50

    Pitam se da li je moguce da su Mihajlovic i Tadic pokusali da mu uzmu pare...ma kako on do njih dosao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA