U Makedoniji uhapšeno 17 osoba zbog špijunaže (FOTO)

U policijskoj akciji "Špijun" uhapšeno je 17 osoba, koje se sumnjiče za za špijunažu, zločinačko udruživanje, ucene i iznude, a za troje se još traga, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije

  • 2

Makedonska policija je razotkrila veliku špijunsku aferu u kojoj je uhapsila 17 osoba osumničenih za špijunažu, zločinačko udruživanje, ucene i iznude, a za troje još traga, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije.

- Članovi ove grupe su odavali strogo poverljive informacije i državne tajne i sarađivali s različitim stranim službama, a informacije su dobijali od makedonskih institucija u kojima su neki od njih radili, kao i iz kontakata s makedonskim političarima - rekao je portparolot MUP-a Ivo Kotevski na konferenciji za novinare.

U velikoj špijunskoj aferi osumnjičene su ukupno 22 osobe, među kojima su i dve koje se već nalaze na izdržavanju kazne zatvora za druga krivična dela. Istakavši da je ovo rezultat policijske akcije "Špijun", koja je trajala dve godine, Kotevski je rekao da je ovim špijunskim aktivnostima bio doveden u pitanje ceo državni i bezbednosni sistem.

Policija još vrši pretrese u domovima osunjičenih, gde su pronađene pune sobe dokumenata koji im nisu smeli biti dostupni, kao ni njihova sadržina. Pored dokumentacije, policija je pronašla i 16 komada oružja, 27 laptopova i personalnih kompjutera, 32 mobilna telefona i USB i memorijske kartice na kojima su bili državne tajne i stogo poverljive informacije.

Prema informacijama iz istrage, oni ne samo što su špijunirali za strane tajne službe, već su ucenjivali i pojedince iz javnog života Makedonije. Oni su, takođe, pod kontrolom imali i nekoliko medija, kao i određene internet strane preko kojih su pretili da će objaviti poverljive sadržaje, što su i činili.

Među osumnjičenima i uhapšenima je dvoje zaposlenih u Agenciji za obaveštajnu delatnost, šest pripadnika MUP-a, od kojih dvoje iz Uprave za kontraobaveštajnu delatnost, dvoje zaposlenih u Ministarstvu odbrane i jedna osoba iz Uprave za finansijski kriminal.

Među osumničenima su šef kabineta predsednika Skupštine Marjan Madžovski, režiser Boris Damovski, bivši obaveštajac Ace Dinevski, bivši direktor Agencije za sprečavanje pranje novca Vane Cvetanov, novinar Zoran Božinovski za kojim se traga. Osumnjičen je i bivši funkcioner stranke SDSM Mico Naskovski, policijski general i bivši komandant specijalne policijske jedinice Lavovi Goran Stojkov.

Novinar Bozinovski je koristio kodirano ime "Ludi Milojko", a Vane Cvetanov je bio "Maćor".

(Telegraf.rs / Izvor: Telegraf.mk )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЈЕЗДА

    16. septembar 2013 | 21:34

    Najveca drzavna tajna je da nisu potomci Aleksandra Makedonskog i da ih siptarija vodi za ruku... Cao

  • dule

    16. septembar 2013 | 22:31

    Kako sam smislise ime akcije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA