ZAŠTITI SLABIJE: Ko ne ume da brani drugog, ne ume ni sebe!

Kampanja koju je započeo Gej-lezbijski info-centar sprovodi se putem internet sajtova i socijalnih mreža, a prate je izjave ličnosti iz javne sfere kao što su Gordana Čomić, Robert Čoban, Ivana Konstantinović i drugi

  • 4

Gej-lezbijski info-centar započeo je kampanju "Zaštiti slabije" sa ciljem promocije zaboravljenih vrednosti empatije i solidarnosti.

Kampanja se sprovodi putem internet sajtova i socijalnih mreža, a prate je izjave ličnosti iz javne sfere kao što su Gordana Čomić, Robert Čoban, Ivana Konstantinović, Biljana Cincarević, Aleksandar Jovanović, Vladimir Arsenijević, Ivan Karić… Izjave će tokom kampanje biti objavljivane na Facebook stranici kampanje www.fb.me/zastitislabije i pozivati građane da podele svoje mišljenje i iskustva.

"Živimo u dobu kada svako gleda svoja posla, ignoriše se nepravda, maltretiranje, verbalno i fizičko nasilje nad drugima, što samo dovodi do toga da se takve pojave sve više pojavljuju i jednog dana sami dođemo u istu situaciju. Kao društvo ne smemo da dozvolimo da se stavljamo na stranu nasilnika i imamo razumevanja za njih. Nasilje se mora bespogovorno osuđivati!", poruka je organizatora ove kampanje. Pročitajte neke od izjava koje prate kampanju:

Gordana Čomić, potpredsednica Narodne skupštine

Nasilje nad slabijim je moguće kad neko ko ima moć ili ko je fizički snažan misli da sme da bude nasilan ili, još gore, da ga nasilje nad slabijim zabavlja i veseli. Sve siledžije misle da smeju da svoj sopstveni strah od drugih pretvaraju u nasilje nad slabijima dokle god nema nikoga da im kaže "ne može!“, tako da koga god baba nije naučila da je bruka i sramota biti siledžija, mora imati nekoga od nas ko će ga to naučiti i tako od njega zaštititi i druge, slabije i njega samog. Odbrana prava drugih se tiču svakoga, a ko ne ume da brani drugoga ne ume ni sebe.

Robert Čoban, izdavač magazina

- Po tome koliko brine o slabijima - meri se snaga i civilizovanost neke zajednice. Često polemišem sa našim ljudima koji tvrde kako je na Zapadu sve "puno invalida, pregojazinih ljudi, dece sa Daunovim sindromom". Činjenica je samo da su oni na Zapadu "vidljivi", da ih se društvo ne stidi, da putuju, šetaju parkovima, idu na plaže. Isti broj takvih ljudi, ako ne i veći, postoji i kod nas na Balkanu ali oni sede "u četiri zida", porodice ih se stide, roditelji takvu decu šetaju samo noću, kada ih niko ne vidi... Svako ko na Balkanu odstupa od "superiornog stereotipa": muškarac, mlad, zdrav, atletski građen, materijalno situiran, hetroseksualan, pripadnik većinskog naroda i većinske konfesije - potencijalno dolazi pod udar diskriminacije: žene, stari, LGBT, bolesni, debeli, siromašni, verske i nacionalne manjine... Zato verujem da je zadatak svakog od nas u privatnom životu a naročito ljudi koji su u poziciji da utiču na društvo (mediji, političari, intelektualci) da svakodnevno štite slabije, pomažu im i tako doprinesu da društvo u kojem živimo bude tolerantno i podnošljivo za život svim kategorijama stanovništva.

Ivana Konstatinović, novinarka

"Slabiji“ nisu zaista slabiji od "nas“. Njihove borbe su teške, njihovi potezi smeliji nego što možemo da shvatimo. Njihov život nije lak. Nije ni naš, ali se mnogi "slabiji“ suočavaju sa već uvreženom diskriminacijom, i moraju se boriti za normalan život, više nego mi, koji ga podrazumevamo. Olakšajte im. Ne okrećite glavu. Shvatite ih. Pomozite im. Nećemo postati normalna država, dok god se na njih lepe etikete i na taj način zapravo demonstrira istinita slabost društva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rasko

    18. septembar 2013 | 13:25

    Akcija je ok, samo bih ja to vise prebacio na nasilje medju maloletnicima nego gej populaciju. Kad vec policija ne stitu nego maltretira, onda sami da se stitimo.

  • ниш

    18. septembar 2013 | 13:58

    sedite u psihijatarske ustanive i niko nece da vas dira,ljutite se sto vam nedamo sa sirite bolest.drskost.

  • Lol

    18. septembar 2013 | 14:08

    Nedamo?! Ja NE DAM da neko ko nema osnovu pismenosti bilo sta i komentarise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA