TUBERKULOZA U MAČVI: Zaražena deca pod kontrolom lekara

Nakon što je dvoje učitelja OŠ "Žika Popović" iz Vladimirovaca obolelo od tuberkuloze, počela je provera dece i kolega koji su bili u kontaktu sa njima. Otkriveno da 21 dete ima bacil tuberkuloze, ali nisu obolela

  • 0

Tuberkuloza je tema broj jedan u varošici Vladimirci i selima Skupljenu i Belotiću, gde je dvoje učitelja koji predaju ovoj deci na lečenju u Opštoj bolnici u Šapcu.

Iako SNS tvrdi da je slučaj oko tuberkuloze zataškavan i da nisu blagovremeno preduzete mere da se spreči širenje bolesti, direktor OŠ  "Žika Popović'' Dragoslav Mihajlović odbija svaku odgovornost, tvrdeći da su uradili sve kako bi sprečili povećanje broja obolelih.

- Za slučaj tuberkuloze saznao sam kada sam otišao u posetu u bolnicu kolegi J. R. 29. avgusta, a taj dan me je zvala i učiteljica S. Ž. Na sednici nastavničkog veća sam obavestio kolege o tome i po instrukcijama Zavoda za javno zdravlje preduzeli smo sve zdravstvene mere. Sva deca koja su tada išla u vrtić i učenici koji su krenuli u peti razred u Vladimirce iz ovih sela su pozvani na pregled, kao i kolege i pomoćni radnici koji su bili u direktnom kontaktu sa njima.

Oblepili smo 1000 flajera i plakata po školama i varošici, kako bi se ljudi upoznali šta da rade da na vreme otkriju bolest. Škola ima ukupno 650 đaka , a testiranje je obavljeno na 65 učenika - kaže direktor Dragoslav Mihajlović.

U Zavodu za javno zdravlje preduzeli su, kako tvrde, blagovremeno, sve mere kako bi otkrili da li ima zaražene dece i kako da se širenje bolesti spreči .

- Od testirane dece dvadeset i jedno je burno reagovalo na kožne probe, što pokazuje da imaju bacil tubrekuloze, ali ne i da su bolesni. Juče smo snimili 8, a danas će biti snimljeno još trinaestoro dece. Lekari Opšte bolnice pozvali su profesora Rebića iz Beograda, uglednog pulmologa, koji će pregledati svu decu. Rekli smo roditeljima da provetravaju prostorije i što više sunčaju stvari u kući ,jer sunce ''ubija'' bacil tuberkuloze - kaže epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje dr Dragana Radojičić.

Doktorka Radojičić kaže da su od sve dece uzete anamneze, da će članovi njihovih porodica biti pregledani, jer ne mora da znači da su deca zaražena od učitelja, koja rade u dva različita sela.

- Biće ovo prilika da, otkrijemo razmere ove bolesti koja se na velika vrata vraća kod nas, zbog sve lošijih uslova u kojima živimo, loše ishrane, ali i navika - upozorava doktorka Dragana Radojičić.

(M. E.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA