REKORDER: Princ Čarls najstariji britanski prestolonaslednik

Princ Čarls, koji će u novembru napuniti 65 godina, kada jednog dana konačno nasledi svoju majku kraljicu Elizabetu II (87), biće najstariji britanski monarh koga će krunisati

  • 4

Princ Čarls, sin britanske kraljice Elizabete II i prvi u nizu nasleđivanja britanskog trona, oborio je još jedan rekord nakon što je postao najstariji prestolonaslednik u istoriji Velike Britanije.

 

Čarls, koji će u novembru napuniti 65 godina, pretekao je svog pretka Vilijama IV, koji je imao 64 godine, 10 meseci i pet dana kada je 1830. postao kralj. Kada jednog dana konačno nasledi svoju majku, biće najstariji britanski monarh koji će biti krunisan.

 

Princ od Velsa je već 2008. postao britanski prestolonaslednik sa najdužim stažom čekanja na tron, rekord koji je pre njega držao Edvard VII, koji je imao 59 godina kada je nasledio kraljicu Viktoriju.

 

 

S obzirom na to da je zagazio u sedmu deceniju, u javnosti su se pojavile spekulacije da bi mogao da abdicira u korist svog starijeg sina, princa Vilijema.

 

Čarlsovi pomoćnici su, međutim, dosad uvek jasno stavljali do znanja da on nema nameru da se odrekne trona koji ne samo da mu pripada po rođenju već predstavlja i dužnost za koju se celog života pripremao.

 

Imajući u vidu dugovečnost njegove porodice − njegova baka je umrla u 101. godini, a njegova majka Elizabeta II je odličnog zdravlja i u 87. godini, princ Čarls bi mogao još da se načeka.

 

(Telegtraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siniša

    19. septembar 2013 | 22:34

    To se zove Kraljevski baksuz.

  • Zoran11

    20. septembar 2013 | 08:54

    Nece docekati, majka ce ga nadziveti

  • Mare car

    20. septembar 2013 | 09:44

    Aha, svi u porodici zive jako dugo. Nasli su lek za dugovecnost...tone i tone kesa i zivot na najvisoj nozi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA