Provukao karticu u Novom Sadu, skinuli mu pare u Americi

Čim se krađa primeti, treba obavestiti banku i blokirati karticu. Sve banke savetuju klijente da odmah obaveste i nadležnu jedinicu MUP-a

  • 9

Da nije platne kartice, jedan Novosađanin nikada ne bi saznao "da je bio u Americi". Naime, s njegovog računa skinuto je 200 dolara u Detroitu.

Pomenutu karticu izdala je jedna strana banka u stranom vlasništvu koja posluje u Srbiji.

Oni su klijentu, nakon prijave, savetovali da podnese reklamaciju. Ukoliko se postupak uspešno okonča, dobiće novac nazad. Ako to ne bude slučaj, ostaje mu da se obrati Narodnoj banci Srbije. Sledeći korak je sud.

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga predviđa da u slučaju zloupotrebe platne kartice troškove koji nastanu do trenutka prijave promene snosi banka, a da to može biti najviše do 15.000 dinara. Isto tako, klijent je obavezan da prevaru prijavi odmah kada je primeti, a najkasnije u roku od 45 dana od trenutka kada se dogodila.

Ukoliko je sve to ispunite, šanse da vratite novac u kratkom postupku su na vašoj strani. Ipak, taj događaj otvara i niz drugih pitanja. U Srbiji se elektronska komunikacija u oblasti bankarstva sve više razvija pa će i pitanje zaštite postajati ubuduće sve zanimljivije.

Čim se krađa primeti, treba obavestiti banku i blokirati karticu. Sve promene na računu treba kontrolisati bar jednom mesečno i, čim ima čudnih transakcija, obavesititi banku, otići i razjasniti o čemu se radi. Sve banke savetuju klijente da odmah obaveste i nadležnu jedinicu MUP-a. Još kada su kartice došle u Srbiju, bankari su obaveštavali klijente da nikome ne saopštavaju svoj PIN.

(Telegraf.rs/ Izvor: Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mico

    20. septembar 2013 | 17:56

    Imam kartice creditagricol banke Kad god provucem karticu na telefonu dobijem koliko novca je skinuto koja firma i adresa svi podaci tako da je to najbolji nacin reagovanja (naravno i kad date zeni karticu znate koliko je potrosila i gde)

  • dovidjenja dovidjorno

    20. septembar 2013 | 17:26

    Neki camuga sad igra rulete u Detroitu od tih para :)

  • Natali

    20. septembar 2013 | 19:02

    Kupovao je nešto preko interneta i tu su mu snimljeni podaci ili negde gde je trgovao neoprezno pa su mu snimili karticu,ništa novo.Sms za svaku transakciju i odmah pozvati banku pri sumnji na zloupotrebu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA