NEMCI BIRAJU VOĐU: Za koga je glasala Merkelova? (FOTO)

Na izborima je do 14.00 sati glasalo 41,2 odsto Nemaca, što je za 5 odsto više nego na prošlim izborima iz 2009. godine, podsećamo da blizu 62 miliona stanovnika ima pravo glasa

  • 1

Na današnjim izborima u Nemačkoj do 14.00 sati je glasalo 41, 2 odsto Nemaca, saopštio je Savezni zavod za statistiku, navodeći da je to za oko pet odsto više nego na prošlim saveznim izborima 2009. godine. Tada je do 14.00 sati izlaznost bila oko 36,1 odsto, a ukupna izlaznost - nešto preko 70 odsto birača.

U Nemačkoj su jutros, tačno u osam sati, počeli savezni izbori na koje je pozvano blizu 62 miliona Nemaca s pravom glasa, a u trci, u kojoj kancelar Angela Merkel važi za favorita, a njeni demohrišćani za najjaču političku opciju, učestvuju 34 partije i 4.451 izborni kandidat.

Oko 80 000 izbornih mesta u 299 okruga biće otvoreno večeras do 18 sati, a već nekoliko minuta po zatvaranju biračkih mesta mogu se očekivati prve procene rezultata glasanja za 18. saziv Bundestaga.

Kada je reč o ovim izborima, statistika kaže da su postizborni savezi otvoreno pitanje i da bi danas mogla da se vodi bitka ''''prsa u prsa'''' u kojoj su gotovo svi politički lideri, računajući i Merkelovu, posebno pozvali neodlučne birače, a njih je, prema nekim procenama, čak skoro polovina, da danas izađu na izbore.

Kada je reč o postizbornim savezima, jedna od opcija bi mogla biti ''velika koalicija'' između demohrišćana i socijaldemokrata, kakvu je Merkelova već jednom vodila.

Osim ''velike koalicije'' između njenih demohrišćana i njegovih socijaldemokrata, kao moguće, ali malo verovatne opcije pominju se i nastavak sadašnje koalicije demohrišćana i liberala, pretrčavanje malih na stranu velikih, ali ''neprirodnih'' političkih partnera, opcija da SPD sa Zelenim i uz podršku Levice, naslednice nekadašnjih istočno-nemačkih komunista, formira vladu, što obe partije isključuju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA