FABRIKA ZNANJA: Edukativna IT manifestacija stiže u Podgoricu

Svečano otvaranje "Fabrike znanja" u Podgorici planirano je za 24. septembar, tačno u podne na Univerzitetu Donja Gorica. Učenici i studenti imaće priliku da slušaju predavanja pripremljena od strane istaknutih IT profesionalaca

  • 0

Najveći regionalni IT događaj ponovo donosi mnogo novih informacija za učenike osnovnih i srednjih škola i za studente, posle nedavnog skupa održanog u Andrićgradu (Višegrad, Bosna i Hercegovina) "Fabrika znanja" stiže na Univerzitet Donja Gorica (Podgorica, Crna Gora).

U Podgorici se 24. i 25. septembra održava IT manifestacija "Fabrika znanja", koja već treću godinu zaredom predstavlja jedan od najzapaženijih programskih segmenata u okviru događaja "Otvoreni dani nauke" na Univerzitetu Donja Gorica.

"Fabrika znanja" je započeta 2009. godine u Beogradu na inicijativu Komtrejd (ComTrade) grupacije. I ove godine manifestacija u Podgorici se održava pod pokroviteljstvom Ministastva nauke i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Republike Crne Gore, uz podršku vodećih svetskih proizvođača hardvera i softvera.

Svečano otvaranje "Fabrike znanja" planirano je za 24. septembar, tačno u podne na Univerzitetu Donja Gorica , uz prisustvo potpredsednika Vlade Crne Gore i ministra za informaciono društvo i telekomunikacije prof. dr Vujice Lazovića, ministarke nauke prof. dr Sanje Vlahović, predsednika Komtrejd (ComTrade) grupacije Veselina Jevrosimovića, kao i rektora Univerziteta Donja Gorica dr Veselina Vukotića.

Tokom ovih pet godina u dosadašnjem toku projekta, više od 12.000 mladih je imalo priliku da se iz prve ruke upozna s najnovijim trendovima u svetu tehnologije. Ove godine je planiran organizovan dolazak oko 1.000 učenika i 1.000 studenata iz Bara, Bijelog Polja, Budve, Cetinja, Kolašina, Nikšića i Podgorice, koji će u okviru programskog dela imati priliku da slušaju predavanja pripremljena od strane istaknutih IT profesionalaca, a koja su prilagođena uzrastu i nivou predznanja slušalaca. Takođe su pripremljene i prezentacije beogradskog Centra za promociju nauke i Inovacionog centra za tehnologiju, institucija koji su ključni partneri ovogodišnje "Fabrike znanja".

Većina sadržaja ove godine usmerena je na izgradnju karijere u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Đaci će naučiti neke od praktičnih veština u vezi s IT pismenošću, hardversku arhitekturu i robotiku, dok će se studenti upoznati s naprednijim načinima profesionalne upotrebe računara u oblastima kao što su vizuelni efekti u holivudskim filmovima, marketing na društvenim mrežama ili osnivanje tehnološke start-up kompanije, a moći će i da čuju priču o putu do uspeha od Aleksandra Rodića, koji radi za Google Creative Labs u SAD.

Najtalentovaniji učenici i studenti će moći da se takmiče za vredne nagrade u kvizovima znanja. Kao i prethodnih godina, očekuje se da će gosti događaja pokazati visok stepen interesovanja za ponuđene sadržaje i da će znanja stečena tokom ova dva dana upotrebiti za samostalno istraživanje i specijalizaciju u daljem obrazovanju. Na ovaj način Univerzitet Donja Gorica i Komtrejd (ComTrade) grupacija nastavljaju svoju društveno korisnu ulogu i stvaraju povoljne uslove za izvoz znanja iz regiona Jugoistočne Evrope u budućnosti.

Detaljnije informacije o događaju i njegovoj istoriji možete pronaći na zvaničnoj veb-stranici www.fabrikaznanja.com, a ovde je detaljna agenda http://www.fabrikaznanja.com/Agenda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA