IZMEĐU DVE VATRE: U manastiru u Siriji gladuje 40 monahinja i siročadi! (FOTO)

Patrijaršija je apelovala na humanitarne grupe da obezbede potrebne namirnice stanovnicima manastira u Maluli, jednom od najpoznatijih hrišćanskih gradova u Siriji u kojem stanovnici govore aramejskim jezikom, kojim je govorio i Isus Hrist

  • 3

Oko 40 kaluđerica i siročadi su bez vode i oskudevaju u hrani, u manastiru Mar Takla u sirijskom hrišćanskom gradu Maluli, gde režimske snage sa pobunjenicima borbu vode još od početka septembra, saopštila je danas grčka pravoslavna patrijaršija.

- Manastir Mar Takla preživljava bolne dane jer se nalazi usred zone razmene vatre, tako da je veoma teško i opasno doći do namirnica- saopštila je Patrijaršija sa sedištem u glavnom gradu Damasku, a preneo AFP.

Patrijaršija je apelovala na humanitarne grupe da obezbede potrebne namirnice stanovnicima manastira, kaluđericama i siročićima, kojih ukupno ima oko 40.

- Generator nam ne radi, a nemamo ni vodu čime su ugroženi životi ljudi koji se nalaze u manastiru- navedeno je u saopštenju.

Manastir se nalazi između brda Malule koja su pod kontrolom pobunjenika i centra grada koji je preuzela sirijska vojska.

Sirijske opozicione snage, uključujući i džihadiste, zauzele su Malulu 9. septembra. Tri dana kasnije, u grad je ušla sirijska vojska, povratila delove grada, ali ne obezbeđuje i čitavo mesto. Malula je jedan od najpoznatijih hrišćanskih gradova u Siriji, a mnogi njegovi stanovnici govore aramejskim jezikom, kojim je, kako se smatra, govorio i Isus Hrist.

Otkako su počele borbe u Maluli, iz grada je izbegla većina od oko 5.000 stanovnika, i to u susedna sela ili u Damask. Kada su džihadisti početkom meseca prodrli u stari sirijski grad Malulu, proglasili su hrišćane u tom gradu "krstašima".

Neke pobunjeničke grupe su optužile vladine snage da su u propagandne svrhe namerno prepustile Malulu džihadistima, kako bi profitirale na simpatiji međunarodne zajednice prema ugroženim hrišćanima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasa

    24. septembar 2013 | 15:46

    Pravilno se kaze Isus Hristos, a ne Isus Hrist.

  • Student

    24. septembar 2013 | 18:16

    Kako ovdje nema komentara silnih.Ne moze se projaviti lijep osjecaj i izrazaj na racun Crkve,od strane dezurnih piskarala,polupismenih nesuvislih zorica!Eto pokazatelja ko i kakvi pisu nepregledne komentare kada se ima prilika pljuvati po Crkvi-hriscanskom Bogu-Vjeri.Sve sami bezboznici i zli,ili da budem blazi,bezboznici i uskogrudi,maliciozni,cinicni koji se ubrajaju u termin ljudi.

  • Student

    24. septembar 2013 | 18:38

    Objavite mi komentar,prije ovoga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA