Studija kaže: Bačevićev kanal opravdan!

Preliminarni rezultati studije za kanal Dunav-Morava-Vardar pokazali su opravdanost, kažu u Republičkoj agenciji za prostorno planiranje, i dodaju da bi izgradnja kanala koštala neuporedivo manje nego što se do sada moglo čuti u javnosti

  • 3

Preliminarni rezultati studije za kanal Dunav-Morava-Vardar pokazali su opravdanost, kažu u Republičkoj agenciji za prostorno planiranje.

Vršilac dužnosti direktora Republičke agencije za prostorno planiranje Dragan Dunčić najavio je da bi kineski stručnjaci za nekoliko nedelja trebalo Vladi Srbije da dostave zvanične rezultate te studije.

- Predsednik Tomislav Nikolić je prilikom nedavne posete Kini dobio od domaćina kratak izvod iz studije opravdanosti za kanal Morava, koju radi kineska državna kompanija 'Čajna gezuba korporejšn'. Očekujemo u najskorije vreme, koje se broji nedeljama, da nam se ta studija opravdanosti i isporuči - rekao je Dunčić na skupu "Dunav, reka saradnje".

Prema preliminarnim procenama te studije, za koju se najviše zalaže ministar Milan Bačević, izgradnja kanala bi koštala neuporedivo manje nego što se do sada moglo čuti u javnosti i sa čime se licitiralo, rekao je Dunčić.

On nije mogao da kaže koliko bi, prema najnovijim procenama iz studije, koštala izgradnja tog velikog projekta, istakavši da treba sačekati zvanične rezultate, koji će dati konkretne odgovore na pitanja da li je projekat u finansijskom i ekonomskom smislu izvodljiv i opravdan.

Prethodno se u javnosti pominjalo da bi izgradnja kanala Morava koštala između 10 i 15 milijardi evra i da se Srbija ne bi zaduživala, već je moguća realizacija tog projekta kroz koncesiju.

Dunčić je podsetio da su kineski stručnjaci dva puta dolazili u Srbiju, obilazili Moravu, i prikupili svi potrebnu dokumentaciju za izradu studije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TODE

    24. septembar 2013 | 22:26

    Bačević je izmislio vruću vodu! To je bre projekat Jovana Cvijića samo što o tome ljudi nisu informisani!

  • Milan

    24. septembar 2013 | 19:20

    Pa ajd da pravimo...

  • Borko

    24. septembar 2013 | 20:31

    Oj Srbijo bezuba Sad ti Kina gezuba Kopa tajkunima kanale Za jahtice male!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA