NEMAČKA: Merkelova pred novim izborima?

- Ako se Socijaldemokratska partija (SPD) i Zeleni iz partijsko-taktičkih razloga opiru da za dobrobit naše zemlje preuzmu odgovornost, onda mora doći do novih izbora - rekao je poslanik Bundestaga, demohrišćanin Kristijan Hirte

  • 0

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je na prošlonedeljnim izborima ostvarila istorijski uspeh i skoro apsolutnu pobeduizgleda da neće lako doći do vlade i koalicionog partnera. U moru spekulacija o njenim putevima do kancelarskog trona, pominju se čak i novi izbori.

- Ako se Socijaldemokratska partija (SPD) i Zeleni, iz partijsko-taktičkih razloga opiru da za dobrobit naše zemlje preuzmu odgovornost, onda mora doći do novih izbora - rekao je poslanik Bundestaga, demohrišćanin Kristijan Hirte na temu novih izbora u postizbornoj atmosferi.

Kako navode nemački mediji, u takvoj atmosferi se o Merkelovoj govori kao o nekome ko je na vrhuncu moći, ali mora platiti cenu koalicija i tako oslabiti svoj uticaj ako ode u savez sa socijaldemokratama i sa "zelenim". Merkelova, koja je istinski pobednik, striktno odbija takve ideje o vanrednim izborima i već je sastavila "red vožnje" za koalicione pregovore, tako da ispitivanje terena počinje od ponedeljka, a koalicioni pregovori od 7. oktobra.

Kako će izgledati buduća vlada Merkelove koja je sa 311 poslanika, četiri manje od apsolutne većine, jaka kao nikada do sada, ali slaba da sama vlada, pitanje je na koje se već nazire odgovor da sve ide u pravcu "velike koalicije" sa socijaldemokratama.

Jedno je jasno. Merkelovoj je potreban novi partner, ali i u redovima SPD postoji velika uzdržanost u tom smislu i jedna od najjačih protivnika koalicije s Merkelovom je Hanelore Kraft, moćna političarka socijaldemokrata i šef vlade još moćnije pokrajine Severne Rajne Vestfalije, u kojoj živi više od 18 miliona ljudi. Kraft, za koju se govorilo da je umesto neuspešnog Pera Štajnbrika trebalo da bude kancelarski kandidat socijaldemokrata, najjači je protivnik "velike koalicije" i smatra da bi njena partija, ako bi sada otišla u opoziciju, mogla da bude najvažniji protivnik Merkelove i njene politike.

Anketa lista "Bild" pokazuje podatke da bi Nemci, oko 62 odsto njih, želeli "veliku koaliciju" kakvu je Merkelova već jednom vodila u svom prvom mandatu.

Merkelova je svoju ulogu dobro odigrala. Pokazala se kao konzervativac koji se ne plaši liberalnih pojava, kao majstor u evro-krizi, kao domaćica koja zna s parama, a to se Nemcima sviđa. Ukazujući da je moć uvek pitanje uticaja, analitičari kažu da Merkelova u ovom slučaju mora biti "široke ruke" i to više nego to bi neki u njenoj partiji želeli.

Njen potencijalni koalicioni partner SPD osvoji je u nedelju svega 26 odsto glasova, a njeni demohrišćani skoro 42 odsto, tako da Merkelova, kažu analitičari, sada mora odlučiti kojim putem će ići i kako će sarađivati sa svojim neuporedivo manjim i slabijim partnerom.

U ovom momentu je jasno da će, prema Ustavu, prva sednica novog saziva Bundestaga biti održana najkasnije 30 dana posle izbora.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA