Ambasada SAD rasprodala stvari za 10.000 evra

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država inkasirala je 10.000 evra od prodaje rashodovanih stvari i inventara na aukciji. Pojavilo se oko tridesetak kupaca, koj su odmah upozoreni da Vlada SAD ne daje garanciju i ne prihvata reklamacije

  • 3
Američka ambasada u Ulici Kneza Miloša

Foto: Telegraf

- Da mi je neko pričao da ću da trgujem sa vladom Sjedinjenih Američkih Država, pa makar i polovnim frižiderima, ne bih mu verovao - kaže tip sa "toplomerkom" pod rukom, pravi gradski kafedžija, vidi se na prvi pogled.

 

- Isto sam ovde čekao u redu pre dve godine, a kad su me pustili unutra samo što mi nisu krvnu sliku tražili - odgovara drugi, kolega po svoj prilici.

 

Red se otegao ispred nekada najčuvanije tvrđave u Beogradu − bivše ambasade Sjedinjenih Američkih Država na uglu Kneza Miloša i Vojvode Milenka. Samo, više se ne čeka za vize. Tačno u 14 časova zakazana je aukcija restoranskog inventara, koji je postao višak kada je ambasada preseljena na novu adresu. Novinarima pristup nije dozvoljen, pa nastupam "anderkaver", kao jedan od kupaca.

 

 

Dobar deo kupaca (a ima ih tridesetak), došao više u turistički obilazak, za nas smrtnike nekada zabranjene teritorije, nego sa namerom da nešto pazari. Sporednim ulazom dolazimo do restorana.

 

- I to je to? - pomalo razočarano konstatuje jedan od potencijalnih kupaca.

 

Ništa od američkog luksuza, samo desetak kafanskih stolova, šank, točilica za pivo, nekoliko grejalica i gomila starih prašinom prekrivenih zamrzivača, frižidera i šporeta.

 

- Sve se prodaje u "viđenom stanju" - objašnjava uslove voditelj aukcije. - Početna cena za kuhinju je hiljadu evra, a za restoransku salu petsto. Plaća se u kešu, odmah posle licitacije i možete da nosite sve što vidite.

 

- A da li i bakterije ulaze u cenu? - tvrdi pazar jedan skeptik, zagledajući zamašćeni kuhinjski inventar.

 

- Ko zna da li je to ispravno? - diže ulog njegov ortak.

 

 

Posle kratke ture svi sedamo za stolove koji će uskoro biti prodati i aukcija počinje. Podeljeni su nam zeleni kartoni obeleženi brojevima kojima licitiramo. Prvi lot čini inventar iz restoranske sale. Licitacija počinje. Sa tri stola stižu ponude, ostali samo kibicuju. Šeststo evra gospodin sa strane, sedamsto pozadi, osamsto za prvim stolom... Poslednji zeleni kartončić podiže se na 1.400 evra. Za kuhinju, nadmetanje se zahuktava. Ponude rastu. Kibicere nosi atmosfera, a prsti svrbe. Kuhinjski inventar odlazi za 4.200 evra.

Dok kupci isplaćuju dogovorenu sumu, voditelj aukcije ih obaveštava da vlada Sjedinjenih Američkih Država ne daje garanciju i ne prihvata reklamacije na prodatu robu. Sva roba rsprodata je za 10.000 evra

 

Na zgradi koja je donedavno bila parče američke teritorije u Srbiji sada visi natpis: "Prodaje se". Stručnjaci je procenjuju na desetak miliona evra. Objekat je bio vlasništvo SAD od 1950. godine, a nova zgrada ambasade podignuta je u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoki nis

    26. septembar 2013 | 22:14

    Kad su toliko mocni sto ne dadose te stvari nekoj ustanovi, npr. Narodnoj kuhinji.Ameri sve gledaju kroz dolar-evro.Od njih smo samo bombe dobili bez nadoknade.

  • Rey

    27. septembar 2013 | 00:02

    More nismo ni bombe dobili dzabe i to su vam (nsm )debelo naplatil

  • Cash®

    27. septembar 2013 | 00:17

    @zoki nis Neće oni nikad ništa pokloniti. A i bombe nisu bile džaba: -zaposlili vojnu mašineriju -oslobodili se nepotrebnog oružja -ispitali novo oružje i oruđa -postavili aminaše -prišli Rusima vrlo blizu i sad' sa Bondsteel-om se šepure i došli da kontrolišu 'trgovce'... šiptare, pod 'firmom' demokratije. Big dil, što rekli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA