SUPERIORNIJI OD HRVATA: Srpski vojni avioni kontrolišu nebo nad Balkanom!

Avioni Vojske Srbije, uz one iz Rumunije, ne računajući na prisustvo NATO-a, suvereni su gospodari na nebu iznad Balkana i kao takvi mogu da se brinu o njegovoj bezbednosti

  • 20

RAT ZA NEBO BEZ AVIONA! U medijima su u poslednje vreme sve češći tekstovi da će nebo nad zemljama bivše SFRJ čuvati vojni avioni Hrvatske, ali to su danas odlučno demantovali iz Crne Gore, ali i BiH. Podaci do kojih je došao Telegraf.rs govore da je Vojska Srbije po tom pitanju uz Rumuniju najdominantnija na Blakanu!

 

Kako saznajemo, pre nekoliko meseci je Vazduhoplovstvo Hrvatske tražilo od srpske vojske da prinudno spusti avion koji nije dobio dozvolu za prelet preko njihove države, jer oni nisu bili u stanju da reaguju.

 

- Vojni avioni iz Srbije su pre nekoliko meseci na molbu kolega iz Zagreba, a u sklopu ATC koordinacije prinudno spustili jedan avion koji je bez dozvole leteo nad hrvatskim nebom, jer je Hrvatska Vojska u tom trenutku raspolagala sa samo jednim raspoloživim avionom - kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

 

Hrvatska, prema zvaničnim podacima, "na papiru" ima 32 aviona, ali aktivnih, koji mogu da u slučaju potrebe reaguju, je znatno manje, što je slučaj i s Vojskom Srbije, koja ima čak 80 aviona, ali na raspolaganju ih je mnogo manje. Ipak, i taj broj raspoloživih letelica je najveći u regionu.

 

 

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić kaže da ta država nije postigla nikakav dogovor s Hrvatskom o zaštiti crnogorskog vazdušnog prostora.

 

 

On je rekao da će Crna Gora konačnu zaštitu svog neba rešavati u saradnji sa NATO, odnosno kada bude članica tog kolektivnog sistema bezbednosti.

 

Vlada Crne Gore je početkom septembra dala saglasnost da Ministarstvo odbrane potpiše sporazum s Hrvatskom, BiH i Makedonijom o izradi Studije o zaštiti vazdušnog prostora, koja će se, pre svega, odnositi na razvoj radarskih i protivvazdušnih sistema.

 

- Ta informacija je zloupotrebljena u raznim medijima i data je dezinformacija da je postignut dogovor da će naše nebo obezbeđivati hrvatska avijacija. Studiju radi nadležna NATO agencija, a da bi se izradila, morali smo da imamo jednu naciju koja je iz sastava NATO, koja će predstavljati naše interese pred tim savezom. Prvobitno je bilo predviđeno da to bude Albanija, ali je ona odustala, pa se javila Hrvatska - otkriva Samardžić.

 

 

On podseća da slovenačko nebo obezbeđuju italijanski avioni, a albansko naizmenično italijanski i grčki.

 

- Vojnu kontrolu nad nebom BiH vršiće NATO ili neka njegova članica osim Hrvatske - ispričao je izvor iz Ministarstva odbrane BiH za "Nezavisne novine", koji ističe da Bosna mora da ima vojnu kontrolu nad svojim nebom i da učestvuje u tom procesu barem šaljući podatke, odnosno radarske slike zemlji koja ima kapacitet da radi posao kontrole, odnosno "air polising".

 

Dušanka Majkić, predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH, kaže da nema nikakve osnove da Hrvatska vojno kontroliše nebo nad BiH.

 

- Hrvatska želi da proširi svoj prostor delovanja i to je logično, ali nema osnova da to radi u BiH - poručuje Majkićeva.

 

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rankovic

    27. septembar 2013 | 19:47

    Odletet ce hrvati sa ovim svojim krsevima u pm, tamo gde im je i mesto.

  • dr. dare

    27. septembar 2013 | 19:59

    I taj sto je bio ispravan je verovatno onaj sto je bombardovao kolonu srpskih izbeglica.

  • Mućki provokator

    27. septembar 2013 | 20:27

    Hrvatska na pocetku devedesetih nije imala ni jedan avion

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA