KO SU BILI OTPISANI: Četnici ilegalci, a ne komunisti! (FOTO)

Da li ste znali da su čuveni junaci Prle, Tihi, Čibi i ostali "Otpisani" postojali, ali su bili četnici, a ne sa petokrakom na glavi kako smo ih do sada zamišljali

  • 35

Telegraf i autor mnogobrojnih knjiga o četničkom pokretu Miloslav Samardžić nastavljaju da ruše mitove i pred javnost iznose činjenice koje pobijaju istorijsko učenje generacija u SFRJ nakon Drugog svetskog rata, a nakon pobijanja legende o Valteru koji brani Sarajevo i iznošenja neoborivih dokaza da je on bio četnik pod komandom generala Draže Mihailovića, dokazima rušimo još jedan stub komunističke istorije i tvrdimo da su "Otpisani" bili u stvari četnici ilegalci - nikako komunisti!

Junaci mnogih generacija Prle, Tihi, Čibi, Mrki, Zriki, Beli i drugi ilegalci koji su se borili protiv zloglasnog majora Krigera, ovekovečeni u televizijskoj seriji "Otpisani" čije je emitovanje praznilo ulice Beograda zaista su postojali, ali naravno pod drugim imenima i bojama pod kojim su se borili.

Po podacima do kojih je došao naš portal, a uz veliku pomoć Miloslava Samardžića tvrdimo da su "Otpisani" zaista postojali, samo su oni bili ilegalci četničkog pokreta pod kontrolom potpukovnika Žarka Todorovića - pravog Valtera, a nikako to nisu mogli biti članovi komunističkog pokreta.

"Žarko Todorović je bio rođeni Beograđanin, završio je 51. klasu Vojne akademije. Već tokom 1941. osniva jaku mrežu beogradskih četničkih ilegalaca i postaje noćna mora za Nemce. U drugoj fazi rata u Beogradu je bilo preko 5.000 četničkih ilegalaca, naoružanih barem pištoljima. Imali su više radio stanica, kamione, baze, itd. Operacija ''Valter'' izvedena je početkom 1943. U Beogradu je 17. marta uhapšen potpukovnik Todorović sa grupom ilegalaca, a u Zagrebu još osam njegovih ilegalaca, mahom Hrvata, profesora univerziteta", tvrdi Miloslav Samardžić.

Inače, Nemci su imali radio goniometar, kojim su stalno tragali za četničkim radio stanicama. Goniometar je jednom ipak doveo Gestapo na pravo mesto, ispred zgrade koja je imala ulaz iz četiri ulice: Kralja Aleksandra broj 94, Molerove, Hadži-Đerine i Dušana Bogdanovića. Aparat se nalazio na mansardi stana u Hadži-Đerinoj ulici broj 1, gde su dežurali Branimir Hrga i Tihomir Jakšić. U trenutku kada su agenti Gestapoa ulazili, Jakšić je sa svojom verenicom Jelenom Grubješić dolazio da zameni Hrgu. Svo troje su uhapšeni. (Tihomir, koji je stanovao u ulici Draže Pavlovića broj 28, je streljan 19. aprila 1943; Jelena, koja je stanovala u istoj ulici, broj 13, je puštena 8. maja; Hrga je pod mukama pristao da radi za Gestapo, na kraju rata je otišao u Nemačku i o njemu se više ništa nije čulo.)

Ove stvari kao i potere Gestapoa za beogradskim četničkim ilegalcima, njihovim radio stanicama itd. ovekovečene su u TV seriji ''Otpisani''. Naravno, svi glavni junaci prikazani su kao komunisti, potpuno falsifikujući istorijske događaje.

OVO SU PRAVI "OTPISANI" ILEGALCI:

- Mihailo Naumović, student, poginuo na Javorcu po izlasku na teren, 19. jula 1944 u borbi protiv komunista. Po njemu je dobila ime jedna omladinska brigada.

- Bogdan Milutinović, student tehnologije, rođen 1919. u Beogradu. Draža ga je poznavao pre rata. Sa braćom Nikolom i Vladetom Pašićem (unucima Nikole Pašića), jedan od prvih organizatora. Gestapo ga hapsi 1943, streljan je 25. septembra te godine u Jajincima

- PRAVI, ČETNIČKI, PRLE  - Todor Tadić, rođen 1920 u Beogradu, student, omladinac Srpskog kulturnog kluba. Komandant ilegalne beogradske organizacije OŠ 501 (Štab 501/1). Uhapšen od Gestapoa 10. maja 1943, preminuo u Mauthauzenu 15. marta 1944. Bio je najpopularniji omladinac, čuven po pričanju viceva.

- Stojan Stefanović, maturant, ilegalac Omladinskog štaba 501. Posle rata je robijao, preminuo je u Beogradu.

- Dragoslav Radivojević, rođen 1920. u Beogradu. Bio je agent policije. Pristupa beogradskim ilegalcima i postaje član Vrhovne omladinske trojke (VOT) pri Omladinskom štabu 1001. Gestapo ga otkriva i hapsi u noći između 10. i 11. jula 1943. Streljan je u Jajincima.

- Vinko Konjiković, činovnik firme ''Petrol'' A.D. Uhapšen od Gestapoa kao pripadnik ''Omladinskog DM Štaba 1001''. Streljan je u Jajincima.

- Georgije Jovović, rođen 1919. u Rostovu, Rusija. Činovnik firme ''Šenker i drug''. Uhapšen od Gestapoa u noći između 10. i 11. jula 1943. godine (tada su uhapšen 21 omladinac). Bio je član Vrhovne omladinske trojke Beograda pri OŠ 1001. Stanovao je u Prištinskoj 36. Streljan je u Jajincima.

- Branislav Đukić, student, omladinac, streljan 1942. u Jajincima.

- Tihomir Jakšić iz Beograda, Draže Pavlovića 28, radiotelegrafista. Uhapšen kod radio stanice, koju je sam napravio, na mansardi stana u Kralja Aleksandra 94. Streljan 19. aprila 1943. u Jajincima. Verenica Jelena Grubješić, uhapšena s njim, puštena je 8. maja.

- Danica Ivković, ćerka dr Ivkovića iz Aleksinca, maturant. Ilegalac OŠ 601 u Aleksincu i Nišu. Na terenu šef Ženske ravnogorske omladine saniteta i JURAO Deligradskog korpusa. Streljana od komunista 26. novembra 1944. na Bubnju kod Niša.

- Vladan Ilić, student, beogradski ravnogorski ilegalac. Uhapšen od Gestapoa, ubijen u Mauthauzenu 1943. godine.

- Vladeta Jovanović, student, sin sveštnika iz V. Šiljegovca. Ilegalac u Nišu i Aleksincu od maja 1941. Komandant OŠ 601. Komandant omladinskog odreda na Jastrepcu 1942. Hapšen od ljotićevaca, uprkos mučenju nije ništa priznao. Poginuo u borbi krajem 1944, kao komandant vojne jedinice.

- Dušan Prainčević, omladinac Rudničkog korpusa. Ubijen od komunista novembra 1944.

- Branislav Stranjaković iz Beograda, alijas ''Branko Lazić''. Pre rata jedan od vođa omladine Srpskog kulturnog kluba. Bio je u Centralnom odboru Ujedinjene demokratske omladine Jugoslavije i jedan od tri njena delegata u Vrhovnom štabu. Posle rata poznati istoričar u Parizu.

- Major Aleksandar Mihajlović ''Vili'', šef beogradskih ilegalaca posle hapšenja ''Valtera''. Rođen je u Beogradu, roditelji su mu bili učitelji. Završio je Nižu i Višu školu Vojne akademije. Poginuo je u sukobu sa Oznom 1. maja 1945, kod Savskog mosta (na levoj obali).

- Andra Poleti, advokat iz Beograda, član Demokratska omladina. Ilegalac do kraja 1943, kada na poziv VK, sa grupom omladinaca, izlazi na teren. Raspoređen je u Takovski srez, postaje pomoćnik šefa propagande 1. ravnogorskog korpusa. Streljan je krajem 1944. od komunista u Beogradu.

- Miodrag Marković, član Demokratske omladine. Beogradski ilegalac, a u drugoj fazi rata izlazi na teren, po pozivu Vrhovne komande. Poginuo je u borbi protiv komunista 1945. godine.

- Dobroli Tadić iz Beograda, član Demokratske omladine, tj. omladine Demokratske stranke, koja je kolektivno pristupila četnicima. Tokom rata beogradski ilegalac. Uhapšen posle rata od komunista. Preminuo je 1948. godine u Beogradu, neposredno pošto su ga pustili sa robije.

- Vukoman Aračić, rođen 1924. u Beogradu, svršeni maturant muške gimnazije ''Kralj Aleksandar Prvi''. Leta 1944. preplivao je Dunav i preneo poruku patrijarhu Gavrilu i episkopu Nikolaju u Vojlovici. Pri povrtaku, nemačka straža ga ranjava. Umro je od sepse 30. oktobra 1944.

- Lazar M. Maksimović iz Beograda. Završio je Treću beoogradsku gimnaziju i postao student. Bio je član OŠ 501. Poslat je na teren u drugoj grupi beogradskih ilegalaca, u oblast Kruševca. Ranjen je u borbi protiv ljotićavaca 1943, zarobljen i mučen. Preminuo je u bolniici u Kruševcu.

Ukoliko vas je ova tema zainteresovala, knjige sa detaljnijim opisima možete naručiti ovde

http://www.pogledi.rs/category/knjige-o-cetnicima/

I ovde:

http://www.pogledi.rs/knjige/

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    29. septembar 2013 | 18:12

    KOЛИКО СУ НАС ЛАГАЛИ ПРОКЛЕТИ КОМУНИСТИ И ЦРВЕНА БАНДА ЖИВЕЛИ ПРАВИ РОДОЉУБИ СРБИЈЕ

  • BgD

    29. septembar 2013 | 18:15

    Uporno pokusavate da promenite iatoriju! Zna se da su cetnici bili izdajnici!

  • stojke

    29. septembar 2013 | 18:10

    Ovi sad na vlasti vise ovo potenciraju a mediji moraju da ih slusaju nego da ucine nesto da se bolje zivi. Eto vam ga kralj. Krckaju zlato koje su pokrali. Nema vise srednje klase kao dok je Tito vladao...Kupite sad nesto na kredit...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA