ALARMANTNO: Anesteziologa ni za lek!

Posao u Srbiji u ovom trenutku čeka dve i po hiljade lekara. Ipak, imamo manjak pojedinih specijalista, na primer anesteziologa. Srbija ima jednog anesteziologa na 11 hiljada stanovnika, a u evropskim zemljama radi jedan anesteziolog na pet hiljada stanovnika

  • 7

Iako nemamo dovoljan broj anesteziologa, pravilnik po kome bi klinički centri trebalo da imaju veći broj ovih specijalista, još uvek nije izmenjen. Lekari apeluju da mora da se nađe način da počne da se prima veći broj anesteziologa.

Posao u Srbiji u ovom trenutku čeka dve i po hiljade lekara. Ipak, imamo manjak pojedinih specijalista, na primer anesteziologa. Srbija ima jednog anesteziologa na 11 hiljada stanovnika, a u evropskim zemljama radi jedan anesteziolog na pet hiljada stanovnika.

Lekara volontera u Centru za anesteziju Kliničkog centra Srbije ima 44. Bili su najbolji studenti, žele da specijaliziraju anesteziologiju.

Jedna od volonterki je Jovana Avramović (27) koja radi u KCS više od dve godine kao klinički lekar-volonter. "Dobila sam ugovor na šest meseci koji je istekao. Nakon toga sam nastavila da volontiram. Da ne želim ovde specijalizaciju, ne bih ovoliko dugo ostala", dodaje Avramovićeva.

Volonter Saša Knežević (30) menja koleginicu koja je na porodiljskom bolovanju na Klinici za anesteziju na neurohirurgiji.

- Pre nego što sam počeo da menjam koleginicu volontirao sam dve godine, kao i većina mojih kolega. Supruga mi je takođe lekar, nema posla ni ona, imamo bebu od deset meseci - kaže Knežević.

Predlog za izmenu pravilnika po kome bi klinički centri trebalo da imaju veći broj anesteziologa nego ustanove sekundarnog tipa bio je pripremljen, ali se od izmena pravilnika odustalo.

Među 29 lekara, koji su nedavno na osnovu odluke Ministarstva zdravlja primljeni na deficitarna mesta, nema nijednog anesteziologa.

Načelnica Anesteziologije KCS Vesna Bumbaširević apeluje da se "problem o deficitu anesteziologa razmotri i nađe način kako da se prime ovi lekari, bez kojih praktično i ne možemo."

Od 1.300 lekara u Kliničkom centru Srbije, 164 su anesteziolozi.

Direktor KCS Miljko Ristić smatra da treba promeniti neke standarde. "Standardi su rađeni po broju kreveta, a nisu rađeni po obimu posla. Neke klinike su duplirale obim svog posla na istom broju kreveta. To bi sad podrazumevalo da se poveća i broj anesteziologa, a to ne može preko noći", objašnjava Ristić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Periša Simonović smatra da je činjenica da ima ustanova u kojima nema dovoljno anesteziologa, dok ih u nekim drugim ima.

-Mi ćemo neodobravanjem novih specijalizacija za ustanove u kojima ima anesteziologa, omogućavati slobodan prelazak iz ustanova gde ih ima više i usmeravati ih u one gde ih ima manje - objašnjava Simonović.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    28. septembar 2013 | 23:15

    Ma alarmantno ima da bude za sve. Dizem ruje od Srbije , pokupicu oba deteta i zenu i palim odavde i nikad vise necu da se vratim. A vi lajkujte ili dislajkujte ali ovde nema perspektive niti je na pomolu

  • Boki

    28. septembar 2013 | 22:30

    E zato se u Nemackoj dete jos u osnovnoj skoli usmetava sta ce raditi u buducnosti i planski se prave svi strucni profili koji i u kolikom broju su potrebni. Kod nas kao da se odprilike odredjuje broj slobodnih mesta u srednjim skolama i na fakultetima. Tako imamo struke koje uopste nisu potrebne i pretrpane pojedine smerove, a imamo i nedostatak strucnog kadra u mnogim oblastima.

  • Jupi

    29. septembar 2013 | 08:09

    Ko zadnji izadje neka ugasi svetlo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA