Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o Siriji

Petnaest članica SB UN glasale su za rezoluciju jednoglasno posle višenedeljne intenzivne diplomatske aktivnosti između Rusije i SAD

  • 1

Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o uništavanju sirijskog hemijskog oružja, ali se njom ne predviđaju automatske kaznene mere protiv vlade sirijskog predsednika Bašara Asada, ako ne bude poštovao rezoluciju.

Petnaest članica SB UN glasale su za rezoluciju jednoglasno posle višenedeljne intenzivne diplomatske aktivnosti između Rusije i SAD.

Rezolucija je zasnovana na sporazumu koji su te dve zemlje postigle početkom meseca u Ženevi posle napada nervnim gasom sarinom 21. avgusta u predgrađu Damaska, u kome su poginule stotine ljudi.

Američko-ruskim sporazumom je izbegnuta kaznena američka vojna intervencija protiv Asadove vlade koju je Vašington optužio za napad iz avgusta. Sirijska vlada i njen saveznik Rusija za taj napad su optužile pobunjenike koji se bore za svrgavanje režima.

Jednim članom rezolucije, koji su diplomate u SB UN opisale kao značajan, formalno je prihvaćen plan za političku tranziciju u Siriji koji je dogovoren na međunarodnoj konferenciji u Ženevi u junu 2012. godine.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun je posle glasanja izjavio da se velike sile nadaju da će mirovna konferencija o Siriji biti održana sredinom novembra u Ženvi, prenosi Rojters.

On je SB UN rekao da plan o uništavanju sirijskog hemijskog oružja nije "dozvola za ubijanje konvencionalnim oružje".

- Dok preduzimamo ovaj važan korak ne smemo nikada zaboraviti da se niz užasa u Siriji nastavlja bombama i tenkovima, granatama i puškama. Crveno svetlo za jednu vrstu oružja ne znači zeleno svetlo za druge tipove oružja -  kazao je Ban.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    29. septembar 2013 | 07:35

    Dobo su jeli i pili. Rezolucijom mogu dupe obrisat. Samo blabla bla a ljudi samo pate dok se oni diplomatsko preseravaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA