Prodavac mu umesto aronije prodao otrovne bobice!

Svrljižanina je prodavac na kvantaškoj pijaci u Nišu uveravao da je aronija sa njegove plantaže, ali se ispostavilo da su u pitanju otrovne bobice

  • 7

Nenad Milojević iz Svrljiga je na kvantaškoj pijaci u Nišu, misleći da kupuje lekovitu biljku aroniju, za 250 dinara po kilogramu kupio otrovne bobice, u narodu poznate kao kokošje grožđe.

 

Ovaj Svrljižanin, koji je lažnu aroniju pre nekoliko dana kupio u nameri da od nje napravi sok za svog sina, kaže da ga je prodavac uveravao da su to plodovi s njegove plantaže. Tek su njegovi ukućani, koji su bolji poznavaoci bilja, posumnjali da je reč o jako otrovnim bobicama.

 

- "Solanum nigrum" je jednogodišnja zeljasta biljka, ima uspravno stablo i može da naraste do 60 centimetara. Veoma je otrovna i sadrži brojne alkaloide. Listovi su izduženi i trouglastog oblika, a plodovi su bobice crne boje, sakupljeni u cvasti. Iako podsećaju na aroniju, dobri poznavaoci biljaka će svakako uočiti razliku između plodova aronije i ovih otrovnih bobica. Međutim, aronija nije česta biljka u našim krajevima, pa bi tako većina kupaca mogla lako da nasedne na ovu prevaru - potvrdio je sumnje ukućana nastavnik biologije iz svrljiške Osnovne škole "Dobrila Stambolić".

 

 

Nakon što je slučaj prijavio svrljiškoj policiji, Milojević je bio upućen na Fitosanitarnu inspekciju u Nišu. Ipak, u toj inspekciji je istaknuto da ni oni nisu nadležni za ovakvu situaciju, jer se "ne bave pijačnom prodajom".

 

- Stranku smo uputili na policiju i pijačnu upravu vezano za njene sumnje i to je sve što možemo da vam kažemo - rekli su kratko u Fitosanitarnoj inspekciji u Nišu.

 

Na tezgama kvantaške pijace danas nije bilo aronije. Nekoliko prodavaca na ovoj pijaci reklo je da nije upoznato sa ovim slučajem i da ne znaju ni da li je tu iko ranije prodavao ovu biljku.

 

(Telegraf / Izvor: juznevesti.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JC

    9. oktobar 2013 | 12:43

    @Pešak kad neko javno daje svoje ograniceno misljenje je jos gore. Licno uzimam sok aronije i osecam se znatno bolje a to mi potvrdjuju i nalazi. Odlicna je za kardiovaskularna oboljenja ali i za zdrave ljude jer je prepuna vitamina. Nece izleciti bolest ali moze poboljsati stanje, kao i dosta drugog lekovitog bilja.

  • romanticni zmaj

    9. oktobar 2013 | 12:46

    Sta sve ljudi nece uraditi za pare. govedo jedno. u zatvor s njim.

  • Novi svetski poredak

    9. oktobar 2013 | 12:47

    Uvalice ti nas srbijanac,nije ziv da ne uvali...samo da nije posteno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA