Tri i po decenije nosi Titovu sliku u džepu!

Kao nekadašnji borac Devete srpske udarne brigade, Stojan Ilić (88) i danas je odan svom maršalu, zbog koga redovno obeležava svaki 25. maj

  • 29

Stojan Ilić (88) iz Žitkovice kod Golupca već tri i po decenije u svom džepu svuda sa sobom nosi sliku pokojnog Josipa Broza Tita, doživotnog predsednika SFRJ. Kao borac nekadašnje Devete srpske udarne brigade, Stojan i danas oseća iskreno i duboko poštovanje prema svom maršalu.

- Ponosim se svojim komandantom i nekadašnjim predsednikom države. Srećan sam što sam ga više puta sreo u životu, pa sa njim imam desetak fotografija, i u ratu i u miru - kaže Stojan.

U svojoj porodičnoj kući u Žitkovici, on je celu jednu sobu opremio kao spomen-muzej, sa fotografijama, knjigama i zastavama, koji svedoče o borbi partizana. U Drugi svetski rat Stojan je krenuo sa samo 17 godina, zajedno sa još 27 svojih meštana, od kojih se sa fronta vratilo samo njih petnaest. Od preživelih saboraca iz Žitkovice, jedino je on danas među živima.

- Iako sam pri kraju devete decenije života, zdravstveno stanje mi je dobro. I dalje radim oko stoke i obrađujem šest hektara zemlje i tako pomažem unucima, kojih imam petoro - kaže Stojan.

Pored ostalih praznika, on svake godine obeležava i 25. maj, nekadašnji Dan mladosti, kada se svečano proslavljao rođendan Josipa Broza Tita.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JP

    28. oktobar 2013 | 15:24

    Boro, kad budes preziveo i doziveo sto i ovaj covek, daj sebi za pravo da na ovaj nacin komentarises.

  • Boro

    28. oktobar 2013 | 15:04

    Koliko si ssmo cetnika(Srba) pobio, bolesnik pravi.

  • cole

    28. oktobar 2013 | 15:18

    jebo te tito,uništio je srbiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA