KRAH PRIVATNOG PREDUZETNIŠTVA: Gasi se 30.000 radnji u Srbiji?

Stručnjaci ocenjuju da će naredne godine kupovna moć građana biti još manja nego ove godine, što će dovesti do zatvaranja 15 do 20 odsto malih trgovina

  • 20

Zbog sve većeg pada prometa, ali i planiranog povećanja PDV-a sa 8 na 10 odsto, malim trgovinama u narednoj godini preti zatvaranje, smatraju stručnjaci. Oni veruju da će se u 2014. godini čak 30.000 trgovinskih radnji zatvoriti.

Prema podacima Instituta za tržišna istraživanja, promet na malo opao je za 7,3 odsto u prvih devet meseci ove godine u odnosu na isti period prethodne.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da nema sumnje da će podizanje PDV-a dovesti do pada kupovne moći građana.

- To je neminovno, pogotovo zato što se stopa PDV-a koja se menja odnosi na životne namirnice koje se najviše kupuju, što će otežati poslovanje malih radnji jer se one najviše i bave tom vrstom trgovine. Ove prodavnice i sad loše stoje, a povećanje stope poreza će im još više otežati poslovanje - smatra Savić.

Ekonomista Dragovan Milićević slaže se da je gašenje malih trgovinskih radnji neminovno.

- Prema gruboj proceni, naredne godine će 15 do 20 odsto malih radnji biti zatvoreno. Naravno, biće i dosta novootvorenih trgovina, ali to treba uzeti sa rezervom jer one pokušavaju da opstanu na tržištu, ali se većina brzo ugasi - navodi Milićević.

Sličnu prognozu daje i potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević koji kaže da je "ove godine ugašeno 19.000 trgovinskih radnji", kao i da nas u narednoj godini očekuje "pravi pomor". Njegova očekivanja su da će biti zatvoreno 30.000 trgovina.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlasnik Str-a

    8. novembar 2013 | 12:46

    Vest koja nije iznenadila..Uskoro svi inspektorati mogu da rasporede svoje zaposlene po firmama koje će opstati.Na svaku po jedan tržišni inspektor.Bando jedna...Mi vam obezbedjujemo plate

  • Правда

    8. novembar 2013 | 14:13

    A ministar juri fiskalne od pljeskavica!To majstore!Zatvorite sve privatno. Svi ima da radimo u drzavnoj upravi i svi ima da se uclanimo u svaku stranku koja je na vlasti!Smrt privatnoj inicijativi!

  • Milos Obilic

    8. novembar 2013 | 13:01

    Sram vas bilo olosi i lopurde! Vi cete nas na kraju i zakopati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA