Ovo je srpski naučnik koji je zadivio Bila Gejtsa!

Zoran Popović, američki naučnik iz Srbije koji onlajn igricama uči decu matematiku, zadivio je čak i osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa, koji je o njemu tvitovao na društvenoj mreži Tviter

  • 4

Zoran Popović, američki naučnik iz Srbije koji onlajn igricama uči decu matematiku, zadivio je čak i osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa.

- Zoran Popović je naterao studente da zavole matematiku tako što ju je pretvorio u igru - istakao je Gejts na Tviteru.

Način na koji decu uči matematiku izgleda ovako: Imate armadila, crno-belu pastrmku i duginu pastrmku. Mogu li da stanu u kutiju? Zoran Popović, kompjuterski naučnik i profesor sa Univerziteta Vašington, postao je poznat 2010. godine po svojoj popularnoj onlajn igrici Foldit. U ovoj igrici igrači moraju da kreiraju formulu proteina, savijajući i premeštajući  aminokiseline. Igricu je osmislio u saradnji sa profesorem biohemije Dejvidom Bejkerom, a pobednici su oni koji na kraju naprave najbolji molekul.

Sada Popović želi da iskoristi snagu igre kako bi se celokupno obrazovanje odvijalo kroz igru. Za početak, prilagodio je DragonBox, norvešku igračku aplikaciju koja polazi od upoznavanja sa konceptima algebre preko karata sa likovima životinja, i nadogradio je do brojeva i kompjuterskih znakova.

Deci je data mešavina karata i kutija, pa se oni u igri jednostavnih pravila oslobađaju nepotrebnih karata. U ekperimentu koji je obavljen, čak 93 odsto srednjoškolaca uspešno je savladalo koncept nakon samo 90 minuta igranja.

Popović sada ovaj metod koristi kao osnovu za savladavanje celokupnog gradiva matematike za šesti razred osnovne škole u Sijetlu, a sledeće godine metoda će se koristiti i u Bruklinu i Brazilu. Zoran je nakon što je završio Devetu beogradsku gimnaziju, emigrirao u SAD gde je diplomirao kompjuterske nauke na Univerzitetu Braun 1991, magistrirao 1993. i doktorirao 1999. na Karnedži Melon Univerzitetu.

(Telegraf.rs, Izvor: wierd.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA