Kusturica snima film povodom 100 godina od Prvog svetskog rata

Međunarodni odbor za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata, koji čine istoričari iz Londona i Moskve, odlučio je da idejni tvorac Andrićgrada naredne godine snimi dokumentarni film povodom 100 godina od Prvog svetskog rata

  • 10

Međunarodni odbor za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata, koji čine istoričari iz Londona i Moskve, odlučio je da idejni tvorac Andrićgrada, proslavljeni režiser Emir Kusturica, naredne godine snimi dokumentarni film povodom 100 godina od Prvog svetskog rata.

Direktor Odeljenja za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu Miroslav Jovanović izjavio je da je Međunarodni odbor za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata ocenio da priprema obeležavanja te godišnjice u Sarajevu ima političku pozadinu i da je to vrsta političkog programa u koji spada i najava podizanja spomenika Francu Ferdinandu.

Jovanović je istakao da će se Andrićev institut potruditi da obeležavanje početka Prvog svetskog rata, koje će trajati pet godina, ne bude zadržano samo na srpskom kulturnom i naučnom i javnom prosotoru već će to, kako je rekao, biti jedna od najreferentnijih tačaka u Evropi i svetu.

Podsetio je da neki za početak Prvog svetskog rata optužuju Srbiju i Rusiju, istakavši da obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata i nije toliko važno koliko je bitno da se obeleži 2018. godina, pa I 2019, jer je srpski narod bio medju pobednicima u toj svetskoj apokalipsi.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA