GLOGOVAC: Draža se borio za Srbiju, Tito je bio protiv nje!

- Dragoljub Mihailović se za svoju zemlju borio od Solunskog fronta i Kumanovske bitke. Broz se borio na strani Austrougarske, a protiv Srbije - kaže glumac koji igra Dražu u seriji "Ravna gora"

  • 64

Nebojša Glogovac, koji u seriji "Ravna gora" tumači lik Draže Mihailovića, u intervjuu za "Blic" govori o borbi slavnog četničkog generala, na kojoj je strani bio Josip Broz Tito svojevremeno, ali i odgovara na pitanje zašto su se tokom Drugog svetskog rata Srbi okrenuli jedni protiv drugih, umesto da se zajedno bore protiv neprijatelja.

On ističe da je razdor među Srbima napravila pohlepna borba za vlast, kao i razlika u ideologiji, što je dovelo do bezočnih zločina i saradnjom sa stranim saveznicima po svaku cenu.

- Jedni su pokušavali da odbrane i eventualno prošire ono što su već imali - državu i vlast, a drugi, tek oformljeni, da odbrane i osvoje ono što nikad pre nisu imali - državu i vlast. U tim nastojanjima zločini jednih rađali su zločine drugih. I jednima i drugima je bila potrebna pomoć moćnika, pa se sarađivalo od Vatikana, Engleske, Italije i Nemačke do Amerike i Sovjetskog Saveza - objašnjava Glogovac, koji iz ratnog pira ne izostavlja ni Tita.

- U tom krvavom bratoubilačkom nadmetanju veći "skor" svakako su napravili Josip Broz i ekipa. Prvo, jer su morali da ubijaju rođenu braću, rođake i roditelje ukoliko su mislili drugačije, a sve da bi dokazali odanost komunističkoj ideji, a drugo, jer su imali još 60 godina nakon rata da se obračunavaju s nepodobnima. Nažalost, Srbe je lako posvađati, a teško ujediniti. Pojedine teorije tvrde da se sve to događalo kao deo plana da se zatru srpstvo, pravoslavlje i tradicija, ali o tome nisam kompetentan da govorim zbog nedostatka informacija - nastavlja priču glumac i dodaje:

- Draža se za svoju zemlju borio mnogo pre Drugog svetskog rata, od Solunskog fronta i Kumanovske bitke. Treba reći da se i Josip Broz borio i pre Drugog svetskog rata, ali na strani Austrougarske, a protiv Srbije - rekao je on.

Nebojša je istakao da je odbio ulogu u filmu Anđeline Džoli jer to ostvarenje sa sobom nosi propagandnu notu i ne tera ljude da razmišljaju, te ga je okarakterisao kao turbo-folk.

- Nije saradnja ili nesaradnja s Andželinom neka jedinica rodoljublja. Stvar je u tome da takvi projekti nemaju nikakvih umetničkih aspiracija i njihov karakter je propagandni, pamfletski. Samim tim ni likovi koji se pojavljuju u njima ne govore rečenice živih ljudi, nego izgovaraju nekakve transparente. Zaplet je takođe krajnje jednostavan i potpuno nezanimljiv da bi, kao u turbo-folku, gledalac prosečne i niže inteligencije mogao što lakše i bez puno razmišljanja da usvoji poruku i način razmišljanja. To je ono što me odbija od takvih projekata. Loši motivi ne mogu izroditi dobar scenario - zaključio je Glogovac.

(Telegraf.rs/Blic/Simonida Milojković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    1. decembar 2013 | 16:15

    Bravo.

  • Demon

    1. decembar 2013 | 16:57

    Da je Tito mislio na Srbiju nebi Hrvate uzeo u Jugoslaviju ,iste one koje su Hitlera cvecem docekali ,Srbiju ostavio bez izlaza na more a Sloveniju pustio da budu najjaci u bivsoj drzavi. A Draza bio i to ne smijemo da zaboravimo vojnik jedine legalne vojske tada. Covek je upravu sto jest jest ..

  • dr.dare

    1. decembar 2013 | 16:42

    Dok je srba bice rascepa i podmetacine. Nadam se da cu doziveti dan da se slozimo, u inat svima onima koji nas ne vole.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA