STOJKOVIĆ: Naučnik mesečno dobija 25 evra

Stojković je objasnio da je u budžetu planirano od 0,3 do 0,5 odsto BDP za nauku i da su ta sredstva "toliko mala", da jedan naučnik u Srbiji dobije oko 300 evra godišnje za potrošni, kancelarijski, laboratorijski materijal i usavršavanje

  • 4

Izdvajanja za nauku u Srbiji su veoma niska, a u predloženom bužetu za 2014. godinu za tu oblast planirano je 14 milijardi dinara, rekao je danas predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Miodrag Stojković.

 

Stojković je, gostujući na B92, rekao da naučnik u Srbiji mesečno iz državnog budžeta za potrošni, kancelarijski, laboratorijski materijal i usavršavanje dobija 25 evra.

 

On je rekao da je u budžetu za 2014. godinu za nauku i obrazovanje planirano 178,1 milijardi dinara, od kojih na nauku ide samo oko 14 milijardi i naglasio da je Srbija, u poređenju sa svetom, na samom dnu.

 

 

- To je jako malo kad imamo u vidu da veliki deo sredstava ide za plate i za održavanje postojeće, ali jako trule naučne infrastrukture - rekao je on i dodao da zemlje regiona ulažu mnogo više u nauku nego što to čini Srbija.

 

Stojković je objasnio da je u budžetu planirano od 0,3 do 0,5 odsto BDP za nauku i da su ta sredstva "toliko mala", da jedan naučnik u Srbiji dobije oko 300 evra godišnje za potrošni, kancelarijski, laboratorijski materijal i usavršavanje.

 

- To je 25 evra mesečno za jednog naučnika - istakao je on.

 

 

Upitan za alternativne izvore prihoda i kreditnu liniju za nauku od 400 miliona evra za projekte koji su odobreni od strane države, Stojković je rekao da je jedan deo sredstava za skupu opremu povučen, a da povlačenje sredstava za malu opremu i potrošni materijal slabo funkcioniše.

 

- U ovom momentu stoji veliki broj projekata, neki naučnici moraju da čekaju na potrošni materijal i do šest meseci - rekao je Stojković.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    3. decembar 2013 | 19:32

    A Mrkonjic za muziku ne zali pare.

  • Rodjak sa sela

    3. decembar 2013 | 20:06

    Doktore,s ovom vlascu ne trebaju nam naucnici uopste!

  • Nesalomivi

    3. decembar 2013 | 22:44

    Brate mili bezi iz ove nazovi zemlje dok mozes da napravis nesto ovde nemas nikakve sanse ...ako ne drpas a vidi ti se po faci da si ok,znaci brisi sto pre

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA