Država popisuje žene koje su abortirale?!

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja sadrži odredbu po kojoj su ginekolozi dužni da RFZO-u dostavljaju imena pacijentkinja koje su prekinule trudnoću. Advokati i Rodoljub Šabić upozoravaju na moguće zloupotrebe

  • 25

U trenutku kad u Srbiji svaki dan jedna trudnica ostane bez posla, a gotovo 50 odsto mladih žena nema zaposlenje, kao ni izglede da će ga u skorijem periodu naći, država je odlučila da se na čudan način pozabavi natalitetom nacije i potpomogne rađanje.

To je učinjeno donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja kojim se ovim kategorijama omogućava besplatna zdravstvena zaštita, bez obzira na to da li su doprinosi uplaćivani ili ne.

Javnost je, međutim, uzdrmala činjenica da se ovim zakonom, osim navedenog, predviđa i pravljenje određene vrste "registra" žena koje su prekinule trudnoću!

Naime, doktori će od danas, kad zakon stupa na snagu, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje morati da dostavljaju podatke o prekinutim trudnoćama i mrtvorođenoj deci. U suprotnom će biti kažnjeni.

Posle ove odredbe zakona, nameće se nekoliko pitanja. Krši li se ovom odredbom pravo na privatnost? Zašto će se ti podaci skladištiti upravo u RFZO? Ko će sem ove institucije raspolagati ovim podacima i u koje će se sve svrhe oni koristiti? Takođe, nigde nije rečeno da li će žene koje urade abortus u slučaju sledeće trudnoće ponovo biti zdravstveno osigurane od strane RFZO?

Iz RFZO-a odgovaraju na sledeći način:

- Žena koja više nije trudnica gubi pravo da koristi zdravstvenu zaštitu po odredbama novog specijalnog zakona, to jest, više ne može da ima besplatnu punu zdravstvenu zastitu, već će s neoverenom zdravstvenom knjižicom, poput ostalih građana Srbije, sa istim problemom, imati pravo isključivo na hitnu medicinsku pomoć, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju - kažu u RFZO, pa dodaju:

"Da bi se sprečile moguće zloupotrebe lekar specijalista, odnosno zdravstvena ustanova, u obavezi su da dostave pomenute podatke RFZO-u. Iz istog razloga su neophodni i podaci o mrtvorođenoj deci".

- RFZO-u će, dakle, biti dostavljeni podaci o pruženim zdravstvenim uslugama koje se već vode u matičnoj evidenciji RFZO u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Podaci iz matične evidencije koji se odnose na pojedino osigurano lice jesu lični podaci i predstavljaju službenu tajnu, odnosno ne mogu se iznositi i objavljivati u javnosti - navode u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

RFZO ističe da će konsultovati Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja koji se bavi i zaštitom privatnosti podataka o ličnosti, kako bi se našao najpogodniji način prikupljanja podataka koji su neophodni za rad RFZO-a, a da pritom ne bude povređena privatnost.

Poverenik Rodoljub Šabić oglasio se povodom ovog zakona, ocenivši da je neophodno da organi nadležni za primenu zakona preduzmu sve što je potrebno da bi se dileme otklonile i predupredile eventualne zloupotrebe, odnosno povrede prava na zaštitu podataka o ličnosti.

On napominje da bi, iako s formalo-pravnog stanovišta ove odredbe nisu suprotne zakonu ili Ustavu, lično voleo "da je zakonodavac izabrao neki drugi, po privatnost manje invazivan mehanizam za kontrolu postojanja osnova za ostvarivanje prava iz zakona".

- Obrada podataka o ličnosti van utvrđene svrhe je nedopuštena. Shodno tome, obrada podataka u druge svrhe, a pogotovo formiranje bilo kakvih "registara" ili posebnih baza podataka o ženama koje su izvršile pobačaj bili bi potpuno nezakoniti. Neophodno je da nadležni obezbede da način dostavljanja i obrade ovakvih podataka bude takav da na neophodni minimum svede krug lica kojima su podaci dostupni - objašnjava Šabić.

Protiv ovog rešenja je i predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije Dušan Milisavljević. On je novinarima u parlamentu rekao da je reč o informacijama koje su lične i da bi to zadiralo u privatnost žene i njena prava i da ne zna zašto bi Republičkom fondu trebao takav registar.

- Na plenarnom zasedanju parlamenta meni nije bilo jasno zašto se traži dostavljanje informacija Republičkom fondu koja je žena izvršila abortus. Smatram da bi tu trebalo da budemo pažljivi i osetljivi, to su informacije koje su lične - naglasio je Milisavljević.

Advokat Sava Anđelković pak smatra da je ovakva odluka protivustavna i da je neophodno štititi prava pacijenata.

- Ovo nije Kina da rađanje bude ograničeno i da se prave neki registri. Pozivam svoje kolege da ocene da je ta odredba zakona protivna Ustavu. Može statistički da se beleži koliko je abortusa bilo u toku godine, ali ne smeju se tražiti lični podaci - navodi Anđelković.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zzz

    4. decembar 2013 | 14:25

    A ko ce praviti registar poslodavaca koji te teraju da potpises ugovor da neces ostati trudna narednih 3-5 godina i registar poslodavaca koji su otpustili trudnicu? Hoce li drzava sankcionisati takvo ponasanje ili ce sva krivica pasti na zene koje abortiraju?

  • @axis mundi

    4. decembar 2013 | 14:23

    Nema borbe...imam troje dece i nikakav popust od drzave...to sa belom kugom je samo prica za TV,niko se objektivno ne sekira oko toga

  • Mici

    4. decembar 2013 | 15:01

    A gde se spominje briga i pomoc trudnicama pogotovo materijalna za one koje nisu zapolene i nemaju cime da hrane jos jedna usta? jesam protiv aborusa al moramo stvorisi povoljne uslove za decu. A kako je crkva najveci zagovornik abortusa nek izdvoje novac za buduce mame, nek se oporezuje crkva, ne zna se ko vozi bolji auto od njih a nama deca gladna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA