MINISTARSTVO: Nećemo dozvoliti gajenje GMO kultura

Stav Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je da ne dozvoli gajenje GMO kultura na teritoriji Srbije, kao ni uvoz ovakvih proizvoda za ljudsku upotrebu

  • 9

Zakon o GMO koji je na snazi od 2009. godine nije bezbedan za građane Srbije i mora da se menja, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Aktuelni Zakon dozvoljava genetsku modifikaciju do 0,9 odsto, što otvara prostor za ulaz modifikacija koje su čak i eksperimentalne prirode. Stav Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je da ne dozvoli gajenje GMO kultura na teritoriji Srbije, kao ni uvoz ovakvih proizvoda za ljudsku upotrebu. Promenom aktuelnog Zakona o GMO uveo bi se red na tržište, deklarisali proizvodi, a potrošači bi imali informaciju o tome kakvog su sadržaja namirnice koje kupuju - navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Takođe, kako se dodaje, izmenom ovog zakona, naše zakonodavstvo bi bilo usaglašeno sa zakonodavstvom EU, koje je, što se tiče ove oblasti, najrestriktivnije na svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strahinja

    4. decembar 2013 | 17:24

    Ne verujem im ništa! A i treba zabraniti hranjenje životinja tim GMOvnetom.

  • Mici

    4. decembar 2013 | 17:02

    Fala bogu, treba se boriti protiv ovog zla, mala nam je povrsina zemlje i jedini spas je organska proizvodnja koju ce kupovati evropa i svet, GMO bi nas unistio.

  • Patriota

    4. decembar 2013 | 17:18

    To je lepo cuti,jos da zabranite uvoz isto tako naprskanog i naspricanog povrca,voca,mesa,zitarica....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA