SKOPLJE: Albanci oštetili spomenik cara Dušana (FOTO)

Partije Srba u Makedoniji odmah su zatražile da policija pronađe počinioce, a spomenik će, kako je najavljeno, biti popravljen u najskorijem roku

  • 34

Grupa od 20 vandala oštetila je spomenik cara Dušana u Skoplju. Oni su prošle noći čekićem pokušali da razbiju kip i da ga sruše, ali nisu u tome uspeli. Zaustavili su se tek kada je statua ostala bez žezla i krsta u rukama, a oštećen je i deo mermerne ploče na kojoj stoji spomenik.

Spomenik su oštetili Albanci iz Makedonije kojima smeta statua srpskog vladara. Organizovali su se preko društvenih mreža, a oglasili su se preko nevladine organizacije "Probudi se", nazivajući cara Dušana okupatorom zapadnog Balkana. Spomenik će, kako je najavljeno, biti popravljen u najskorijem roku. Na današnjem protestu pokušali su da spomenik uviju u crno, ali ih je je sprečila policija.

- Nakon ovoga možemo da razgovaramo kome služi to što je vlada inicirala postavljivanje spomenika srpskom vladaru, koji se, ako ne kod Makedonaca, a ono kod Albanaca shvata kao vladalac koji je silom prinudio katoličke Albance da postanu Srbi i pravoslavci -izjavio je Afrim Gaši iz NVO "Probudi se".

Partije Srba u Makedoniji odmah su zatražile da policija pronađe počinioce. Za Ivana Stoiljkovića iz Demokratske partije Srba sinoćnji vandalizam pokazuje razlike među, kako je rekao, naše i njihove civilizacije. Skoplje danas ima pojačanu policisku zastitu, a "Most civilizacija" gde je Dusanov spomenik, bio je zatvoren za posetioce, a čuvale su ga specijalne policijske jedinice.

Dušan je krunisan za srpskog cara 1346. godine u Skoplju i jedan je od najvecih srpskih vladara. Kip je postavljen početkom decembra na novom "Mostu civilizacija" u centru Skoplja. Spada među tridesetak statua koje predstavljaju istorijske ličnosti iz regiona - od antičkih vremena do Srednjeg veka, u okviru vladinog projekta renoviranja glavnog grada, nazvanog "Skolje 2014".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dutch

    7. decembar 2013 | 19:32

    U Dusanovo doba albanci su ziveli na Kavkazu

  • ироничар

    7. decembar 2013 | 19:05

    pod turskom vladavinom na stotine hiljada srba na silu je islamizovano i albanizovano, tako nastaše arnauti, a vas šipce boli ta reč arnaut je li. varvari jedni najobičniji smradovi, da bog da vam se seme zatrlo, molite boga da ostan NATO i amer da vas čuva još nekoliko godina. Znate da ste i vi i vaša braća krvati zajedno obični gubitnici i sluge (kao kroz vekove unazad) bez njihovog zaleđa i da vas možemo satreti kad god oćemo.

  • Бајкер

    7. decembar 2013 | 20:12

    Шиптари,тумор европе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA