Dalaj Lama neće ići na sahranu Mendele

Dalaj Lami već dva puta nije odobrena viza za Južnu Afriku, a Kina upozorava strane vlade da bi poseta duhovnog vođe nanela štetu njihovim bilateralnim odnosima

  • 5

Dalaj Lama, kome je od 2009. dva puta odbijen zahtev za vizu za Južnu Afirku, ne planira da dođe na sahranu bivšeg predsednika te zemlje i borca protiv aparthejda Nelsona Mendele, izjavio je danas njegov portparol.

On nije objasnio zašto dalaj lama neće prisustvovati komemoraciji, koja se održava u utorak, ili sahrani 15. decembra. Međutim Dalaj Lami, koji živi u Indiji, nije odobrena viza za Južnu Afriku 2011. godine kada je pozvan da održi predavanje u okviru proslave 80. rođendana Mendelinog saborca u borbi protiv aparthejda Dezmonda Tutua, navodi AFP. Pretorija je prvi put odbila da izda vizu dalaj lami 2009. godine.

Dalaj Lama živi u Indiji od kada je 1959. godine pobegao iz Kine posle neuspele pobune protiv vlasti u domovini. Kina pokušava da spreči putovanja dalaj lame u inostranstvo i upozorava strane vlade da bi poseta duhovnog vođe nanela štetu njihovim bilateralnim odnosima.

Mendela je umro u četvrtak u 95. godini, a državna sahrana biće održana 15. decembra. U Južnoj Africi je povodom Mendeline smrti proglašena je desetodnevna žalost.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДејанНС

    8. decembar 2013 | 15:40

    Нека,нека!Неће ни њему Мендела кад он умре! :-)

  • Trvi-CZV

    8. decembar 2013 | 15:07

    Nema zimske gume,ne moze da sidje s Tibeta :-P

  • jasam

    9. decembar 2013 | 08:30

    Kinezi! Najgora rasa ma svjetu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA