Međunarodni dan ljudskih prava

Zaštitnik građana Saša Janković poručio je da se situacija u oblasti ljudskih prava u Srbiji neprekidno poboljšava, ali da su nedavni protesti protiv smeštaja azilanata ukazali da postoji razlog za zabrinutost

  • 1

Nizom tribina i manifestacija danas će u Srbiji biti obeležen Međunarodni dan ljudskih prava.

Zaštitnik građana Saša Janković i stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojčakova Solorano poručili su da se situacija u oblasti ljudskih prava u Srbiji neprekidno poboljšava, ali da su nedavni protesti protiv smeštaja azilanata ukazali da postoji razlog za zabrinutost.

Kako su naveli u zajedničkom saopštenju, sve veći protok ilegalnih migranata i položaj azilanata u Srbiji predstavlja ozbiljnu bojazan u oblasti ljudskih prava, jer stotine osoba koje traže azil u Srbiji imaju neodređen status i neizvesnu budućnost, a mnogima nisu na odgovarajući način utvrđene ili registrovane pojedinačne potrebe.

Janković je istakao da je potrebno hitno rešiti pitanje smeštaja i drugih osnovnih potreba, ali i da se zakoni koji su trenutno na snazi u Srbiji primenjuju bez odlaganja ili izuzetaka. On je dodao da zakonski okvir mora da se unapredi.

Vojčakova Solorano je dodala da UN razumeju izazove s kojima se Srbija suočava u vezi sa porastom migracionih tokova preko Srbije i Zapadnog Balkana, istakavšti da je potrebno ojačati sistem kako bi omogućio identifikaciju, evidenciju, odgovarajuće profilisanje azilanata i upućivanje na različite procedure, kao i procenu zahteva za azilom zasnovanu na činjenicama.

Ujedinjene nacije su 10. decembra 1948. usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka - od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

UN su 1966. donele dva sporazuma kojima su razrađene slobode i prava proklamovana Deklaracijom o ljudskim pravima, a dokumente je prihvatilo 130 zemalja.

U okviru Saveta Evrope 1950. doneta je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    10. decembar 2013 | 16:17

    Ljudska prava i Srbija :D Ubi, zakolji, žica Srebrenica, Kosovo, silovanje, nasilje, zapostavljanje dece i samohrane majke, pedofilija i popovi, lopovluk, kriminal, lažovi, prevaranti, preljube,diskriminacija nad Romima, Azilantima i drugim nacionalnim manjinama, bahatost :D To Srbin smatra ljudsko pravo :D Samo lepo, kako srbin radi drugom sada su mu se obija o glavu pa sada srbin kuka da su mu ugrožena prava :D pa kuka li kuka, e tako je neko kukao kada je srbin ugrožavao drugoga :D Osta mu samo da kuka i da snosi posledice svog rada koje je činio prema drugome :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA