SVE BOMBE U SRBIJI: Evo gde se nalaze zaostale mine, kasetne i avio bombe! (MAPA)

Na 44 lokacije u Srbiji nalaze se 64 avio-bombe. Kasetnih bombi ima na oko šest miliona kvadrata, a samo prošle godine izvađeno je više od 12.000 bombi, dok je u toku ove izvađeno - 2.700

  • 8

Prema podacima Centra za razminiranje na čak 44 lokacije u Srbiji nalaze se 64 avio-bombe. Kasetnih bombi ima na oko šest miliona kvadratnih metara (uglavnom na jugu zemlje), a samo prošle godine izvađeno je više od 12.000 bombi dok je u toku ove, izvađeno - 2.700!

- Zaostala ubojna sredstva nasleđe su velikih ratova i bombardovanja, a među njima ima na hiljade projektila, od ručnih do velikih avio-bombi, mina... Uostalom, i u daleko bogatijim i razvijenijim zemljama redovno se pronalaze bombe - počinje priču za Telegraf Bratislav Rančić, načelnik Uprave za civilnu zaštitu sektora za vanredne situacije MUP-a dodajući da iskopavanje ubojnih sredstava iziskuje velike finansijske izdatke, kao i da je do većine njih veoma teško doći, delimično i zbog toga što se nalaze u posedu građana!

- Brojni građani Srbije pokupili su “ubojite suvenire” sa ratišta i doneli ih u svoje kuće. Kada su im dosadili rešili su da ih se oslobode tako što su ih odložili u jaruge, potoke, reke. Tako odložene, mahom bombe, velika su opasnost! Inače, posao uklanjanja zaostalih bombi je zahtevan. U proseku traje između 10 i 15 dana, ponekad je neophodno iskopati i do 2.000 kubika zemlje, a bombe se često nalaze i na dubinama od 20 metara - priča Rančić.

Trenutno na poslu zaštite građana od ubojnih sredstava u Upravi za civilnu zaštitu sektora za vanredne situacije MUP-a radi sedam pirotehničara, uz još četvoricu koja su na obuci.

Lokacije na kojima se osnovano sumnja da se nalaze zaostale bombe ili ubojna sredstva Rančić je podelio u nekoliko kategorija.

U prvoj kategoriji su lokacije na kojima su eksplodirala velika vojna skladišta: Paraćin, Smederevo, Obrenovac i Vranje.

- U Obrenovcu i Smederevu se radi o ubojnim sredstvima, koja su zaostala nakon eksplozija nemačkih skladišta municije pred kraj Drugog svetskog rata. Skladišta u Paraćinu i Vranju, pak, eksplodirala su početkom novog milenijuma. Setite se samo velike katastrofe kada je u oktobru 2006. u vojnom skladištu u Paraćinu eksplodiralo oko 3,5 hiljada tona municije - priča Rančić dodajući da se u drugoj kategoriji "rizičnih" lokacija nalaze one na kojima su zaostala ubojna sredstva iza velikih bitki, poput područja Srema ili teritorije Kragujevca.

Prema Rančićevim rečima, najviše zaostalih kasetnih bombi nalazi se u selu Vojka (u Sremskom okrugu), Sjenici (pored aerodroma) i na Kopaoniku, a preostalo je da se očisti još 6 miliona kvadratnih metara od kasetnih bombi.

Grupe mina nalaze se na području Bujanovca i Preševa, a velikih avio-bombi ima u nekoliko velikih okruga:

- Najviše ima takozvanih velikih bombi u južno-bačkom okrugu, i to na 52 lokacije (između ostalog oko Bačke Palanke, Čelareva, Beočina, Vrbasa, Žabalja), sledi zlatiborski okrug sa čak 11 lokacija, dok se na trećem mestu sa devet lokacija nalazi pčinjski okrug - objašnjava nam načelnik Uprave za civilnu zaštitu sektora za vanredne situacije.

Na teritoriji Beograda, saznajemo, za sada je registrovana samo zaostala bomba na Zvezdari, kojom je '99. godine pogođena jedna privatna kuća u Kordunaškoj ulici.

Ističući do koje mere su ovdašnje vode zagađene bombama, Rančić dodaje da se u Dunavu i Savi, ubojna sredstva nalaze uglavnom ispod mostova koji su srušeni tokom NATO bombardovanja.

- Na llisti su se našli mostovi Bogojevo-Erdut, Bačka Palanka-Ilok, zatim novosadski Žeželjev most (sa pet zaostalih bombi) i most “Slobode” (sa dve avio-bombe i rakete), most Smederevo-Kovin (sa dve avio-bombe), Luka Pančevo (sa tri zaostale bombe), deo kod dalekovoda Ritopek-Ivanovo i deo Save kod Šapca i kod sela Jamena - priča Rančić dodajući da nikako ne zaboravimo i deo Dunava na Đerdapu gde su potopljena četiri nemačka broda '44. godine pri povlačenju neprijateljske vojske iz Crnog mora.

- Ovo je finansijski veoma zahtevan projekat, te nije još ni načet - završava priču za Telegraf Rančić.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cica Draza

    11. decembar 2013 | 11:02

    To su nam sve ostavili nasi prijatelji iz EU. Bas se secam onog dana kad su nam u Nisu bacili kasetne bombe i tako nam pozeleli toplu dobrodoslicu. Ubijali su decu zene starce po ulicama a sad nama u Hagu sude za zlocine. Samo nas narod to zaboravlja. Trebali su sve da nas sravnaju mozda bi se tad malo opametili

  • Lea

    11. decembar 2013 | 10:51

    Super sto ste nas obavestili.Sad mozemo da mirno spavamo,znamo gde su.

  • Ljiljana

    11. decembar 2013 | 12:19

    Финансијски захтеван пројекат? Зар треба народ да страда па да се, тек онда, нешто уради? Да ли ће и онда бити финансијски захтеван? Зар је народ само за плаћање пореза, разреза и осталог? Има ли та држава и неке обавезе према народу?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA