AMBASADOR JAR: Mandela i Mao Cedung su slični

Beki Langa, ambasador u Kini, rekao je da je Mandela poštovao doprinos kineskog naroda, vlade i Komunističke partije u okončanju omraženog sistema aparthejda u Južnoj Africi

  • 1

Ambasador Južnoafričke Republike u Kini Beki Langa uporedio je preminulog Nelsona Mandelu sa kineskim komunističkim vođom Mao Cedungom, ocenivši da su njih dvojica doprineli postavljanu temelja za razvoj u društvu, prenose kineski mediji.

- Obojica su bili veoma snažni lideri koji su se borili za oslobođenje svojih naroda i, takođe, doprineli postavljanju temelja za dalji razvoj u društvu - rekao je ambasador, a prenosi agencija Sinhua u tekstu pod naslovom "Ambasador: Mandela i Mao su imali sličnosti".

Dodao je da je Mandela poštovao doprinos kineskog naroda, vlade i Komunističke partije u okončanju omraženog sistema aparthejda u Južnoj Africi. Predstavnica za medije u južnoafričkoj ambasadi u Pekingu odbila je da komentariše izjavu ambasadora.

Frans pres ukazuje da je Maov režim odgovoran za stradanja, kako se procenjuje, oko 45 miliona ljudi tokom krvavih i turbulentnih društvenih dešavanja u kulturnoj revoluciji 60-ih i 70-ih godina, dok je Mandela prihvaćen kao simbol pomirenja zbog uloge u demokratskoj tranziciji u svojoj zemlji.

Agencija podseća da kineski predsednik Sji Ðinping juče nije prisustvovao centralnoj komemoraciji povodom Mandeline smrti u Johanesburgu. Kina i Južnoafrička Republika su proteklih godina unapredile ekonomsku saradnju, a vlasti u Pretoriji su dva puta do sada odbijale da izdaju vizu tibetanskom duhovnom vođi Dalaj Lami, koga zvanični Peking smatra separatistom.

Kineski državni mediji danima posle Mandeline smrti podsećaju da je on cenio komunističkog vođu, dok AFP navodi da je reč o tome da je Mandela imao poštovanje prema Maovoj vojnoj taktici tokom kineskog građanskog rata, a ne prema njegovoj ulozi kao lidera.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pa sta?!

    11. decembar 2013 | 16:20

    Sada kao svi treba da skoce, vriste i u nesvest padaju zbog toga! Blago budalama, imali bi s cime da se zabavljaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA