SIRIJA: SAD ukida vojnu pomoć pobunjenicima

Odluka je doneta nakon što su ekstremisti Islamskog fronta zauzeli sedišta i skladišta Vrhovnog vojnog veća opozicione Slobodne sirijske armije u oblasti Bab el-Hava na granici sa Turskom, koja je zatvorila kontrolni punkt na svojoj strani

  • 2

SAD su obustavile isporuku "nesmrtonosne" vojne pomoći odredima opozicije koja se utvrdila na severu Sirije, izjavio je portparol američke ambasade u Turskoj T. Dž. Grubiša.

Ta odluka, kako je rekao, doneta je nakon što su ekstremisti Islamskog fronta, u kojoj je nekoliko islamističkih grupa, zauzeli sedišta i skladišta Vrhovnog vojnog veća opozicione Slobodne sirijske armije u oblasti Bab el-Hava na granici sa Turskom. Posle toga, Turska je zatvorila kontrolni punkt na svojoj strani granice.

AFP navodi da je Islamski front najveća islamistička pobunjenička grupa u Siriji, formirana prošlog meseca od šest grupa sa ciljem formiranja islamske države, a da je zaplena izvršena pošto je Front saopštio da odbacuje nadležnost komande Slobodne sirijske armije.

- SAD su, kao rezultat najnovijih događaja, obustavile sve isporuke neubojite pomoći u severnu Siriju - rekao je američki diplomata.

"Nesmrtonosnom" pomoći u SAD se naziva različita vojna oprema - uniforme, sredstva veze, vozila, a isključuje neposredno oružje. U ambasadi SAD u Ankari su, takođe, razjasnili da obustavljanja isporuke humanitarne pomoći stanovništvu Sirije, koju koordinišu međunarodne i nevladine organizacije, neće biti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA