VEROVALI ILI NE: Infostan duguje 190 miliona dinara za struju u Beogradu!

JKP "Infostan" je na 5. mestu najvećih dužnika za struju. U TOP 10 su i "Petar Drapšin", "Ivo Lola Ribar", "IMT", IMR", "Prva iskra", "Politika", kao i Direkcija za izgradnju opštine Grocka

  • 6

Dugovi za struju ne muče samo građane, već i velike kompanije koje nisu uspele da izmire svoje obaveze prema Elektroprivredi Srbije! Posebno je zanimljivo da je među najvećim dužnicima (sa 190 miliona dinara duga) za struju preduzeće "Infostan", koje se takođe bori sa neplatišama za komunalne usluge. Dakle - naplaćuju, a ne plaćaju.

Nagomilali su se dugovi, pa je 10 najvećih dužnika za struju u Beogradu, koji nisu potpisali sporazum o reprogramu, "nakrckalo" je čak 25, 3 miliona evra.

Na neprikosnovenom prvom mestu je koncer "Petar Drapšin" iz Mladenovca koji je dužan 680 miliona dinara.

Na drugom mestu je sistem "Ivo Lola Ribar" koji Elektroprivredi Srbije na ime struje dođe 594 miliona dinara, a "Industrija mašina i traktora" (IMT) 470 miliona.

"Prva iskra bazna hemija" nije izmirila obaveze u iznosu od 216 miliona dinara, a JKP "Infostan" ostao je dužan 190 miliona evra, koje se i samo bavi naplatom različitih usluga, od zajedničke električne energije, iznošenje smeća, grejanja, vode i kanalizacije, do dimničarskih usluga, i održavanje liftova i fasada zgrada.

"Politika" je dužna 178 miliona, a Livnica A&T 151,8. Slede "Industrija motora Rakovica" sa neizmirenim dugom od 151,6 miliona dinara, JP Direkcija za izgradnju opštine Grocka 150,7 miliona i fabrika lekova "Galenika"  sa 129,5 miliona dinara.

U EPS-u navode da je do 6. decembra potpisano 278.770 sporazuma o reprogramu i reprogramirano je 18,07 milijardi dinara. Sa domaćinstvima je potpisano 258.256 ugovora i reprogramirano je 10 milijardi dinara duga, dok je sa dužnicima iz privrede potpisano je 20.444 sporazuma i reprogramirano je 8,07 milijardi dinara.

- Kada se posmatra broj dužnika, sporazum o reprogramu je potpisalo oko 65 odsto dužnika. Ako se posmatra visina duga, najveći dužnici nisu potpisali reprogram, jer je ukupan dug koji je mogao da se reprogramira bio oko 78 milijardi dinara, od toga privreda 40, a domaćinstva 38 milijardi dinara. Dužnike koji nisu potpisali sporazum o reprogramu duga za utrošenu električnu energiju očekuje postupak prinudne naplate - rekli su u EPS-u za Telegraf.rs

Kako su dodali iz ovog preduzeća, isključenja su redovna aktivnost "EPS Snabdevanje", a postupak prinudne naplate počinje odmah posle objedinjavanja podataka o ukupnom broju potpisanih sporazuma o reprogramu.

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marrina

    12. decembar 2013 | 13:32

    A ovamo ako jedan racun preskocis odmah ti salju ljude da ti plene stvari...

  • stevan

    12. decembar 2013 | 13:55

    ne mogu da verujem a dali to znaci da i mi neplacamo infostan a i struju ?jer oni koji duguju za struju 40% nece platiti ako ostatak uplate a mi redovne platise smo budale !!!

  • ona

    12. decembar 2013 | 14:47

    A bitno je da uteruju svoje dugove!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA