Tribunal obavezao Mladića da svedoči na suđenju Karadžiću!

Karadžić od Mladića očekuje i da posvedoči da se njih dvojica "nikada nisu dogovorili, niti planirali da proteraju Muslimane ili Hrvate". Optužnica ih tereti za progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u sedam opština imao razmere genocida

  • 6

Haški tribunal izdao je danas obavezujući nalog (subpoena) kojim Ratku Mladiću nalaže da svedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, na zahtev samog Karadžića. Kako piše u odluci raspravnog veća, planirano je da Mladić u odbranu Karadžića svedoči "u januaru 2014." godine.

I Karadžiću (70) i Mladiću (68) trenutno se sudi pred Tribunalom. Karadžić privodi kraju svoju odbranu, a u procesu Mladiću, tužioci ove nedelje završavaju svoj dokazni postupak.

Obojica su, pored ostalog, optuženi za genocid nad 7.000 Muslimana u danima pošto je Vojska Republike Srpske, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija. U to vreme Karadžić je bio predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, a Mladić komandant Vojske RS.

Karadžić je zahtev da sud obaveže Mladića da svedoči u njegovu odbranu podneo još u aprilu, nakon što je Mladić odbio da to dobrovoljno učini.

U podnesku, Karadžić je naveo da od Mladića očekuje da potvrdi da njega (Karadžića) nikada nije obavestio "da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani, da se streljaju ili da su bili streljani".

Karadžić od Mladića očekuje i da posvedoči da se njih dvojica "nikada nisu dogovorili, niti planirali da proteraju Muslimane ili Hrvate". Optužnica ih tereti za progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u sedam opština imao razmere genocida.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA