NEMILOSRDAN: Kim Džong Un pogubio teču!

Severnokorejski lider pogubio je Džang Song Teka kog je proglasio izdajnikom, a egzekucija je obavljena u okviru čistke protiv korupcije

  • 15

Teča severnokorejskog lidera Kim Džong Una Džang Song Tek pogubljen je kao izdajnik, javila je državna novinska agencija Severne Koreje KCNA, a prenosi AFP.

Džang je pogubljen u četvrtak, ubrzo posle suđenja pred specijalnim vojnim sudom, navodi agencija.

BBC izveštava da je Džang pogubljen u okviru "čistke zbog korupcije".

Britanska radiodifuzna mreža navodi da su ranije ove sedmice naoružani čuvari pod dramatičnim okolnostima udaljili Džanga sa partijske sednice.

On je bio okrivljen za stvaranje antidržavnih frakcija, korupciju i "izopačeno ponašanje" - što podrazumeva da je bio ženskaroš, kockar i da je zloupotrebljavao drogu.

Asošijeted pres navodi da severnokorejski državni mediji izveštavaju o pogubljenju i da u izveštajima kažu da je Džang bio "gori od psa".

Mediji dalje dodaju da je Džang "opaki politički karijerista, prevarant i izdajnik za sva vremena", "dostojno prezira ljudsko smeće, gori od psa" i da je "svoj kabinet pretvorio u malo carstvo" izdajući "duboko poverenje i najtopliju očinsku ljubav koju su partija i lider pokazivali prema njemu".

BBC navodi da je uklanjanje Džanga iz vlasti bio najveći preokret otkako je Kim nasledio njegovog oca Kim Džong Ila na čelu države pre dve godine.

Džang (67) je do ove sedmice smatran Kimovim političkim pokroviteljem i "desnom rukom", a bio je u braku sa Kim Kjong Hui, ćerkom "oca nacije" i dede aktuelnog severnokorejskog lidera Kim Il Sunga.

Džang je, kako se ranije izveštavalo, bio Kimov zamenik u nacionalnom komitetu za odbranu - što je druga po značaju funkcija u državi, a smatra se da je imao ključnu ulogu u njegovom preuzimanju položaja šefa države posle smrti njegovog oca.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasa

    13. decembar 2013 | 09:54

    Kada bi u Srbiji ubijali zbog takvih stvari, ova zemlja bi bila pusta.

  • Jelena

    13. decembar 2013 | 09:53

    Da je on na celu nase drzave srbija bi bila desetkovana. Prvo bi postrojio politicare i sudstvo a potom lekare. Ostatak bi se nezaposlenih zaposlio i mozda bi nam krenulo na bolje

  • Marrina

    13. decembar 2013 | 10:06

    Nama treba jedan ovakav vodja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA