HIT: Grčki građevinci odvode i udato i neudato s juga Srbije

- Ajde za devojke je u redu. Neka se udaju, vide Grčku i neka idu tamo. Ali, one koje su u braku, ne bi trebalo da nam ih vode - kaže odbornik iz Bele Palanke.

  • 50

Dolazak radnika iz inostranstva, koji rade na izgradnji Koridora 10, doveo je do sklapanja mešovitih brakova sa ženama iz Srbije, ali i do mnogih razvoda. Stručnjaci tvrde da su, u vreme krize, stranci poseban izazov za naše žene. Od Niša do granice sa Bugarskom najviše je radnika iz Grčke.

Posao na izgradnji Koridora 10 kroz našu zemlju poveren je uglavnom stranim firmama, čiji su se radnici već odomaćili na jugu Srbije.

Navikli su, kažu, na mentalitet južnjaka, ukusnu hranu i gostoprimstvo. Nisu retki ni sklopljeni mešoviti brakovi između naših žena i stranih radnika. Na istočnom kraku Koridora, ipak, češći su razvodi. Kao razlozi, najčešće se pominju siromaštvo, netoleracija, ali i preljuba.

Pirot je po broju razvoda u Srbiji skoro na vrhu tabele. Prošle godine 300 parova odlučilo je da sklopi brak, a 129 da se posle mnogo godina zajedničkog života raziđe.

- Loša ekonomska situacija dovodi do nezadovoljstva jednog od supružnika. Kada imate nezadovoljstvo u porodici, neko od supružnika traži nove momente, prilike ili situacije gde će biti zadovoljan - objašnjava direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu Marija Vasić.

Stručnjaci tvrde da su, u vreme krize, stranci poseban izazov za naše žene. Od Niša do granice sa Bugarskom najviše je radnika iz Grčke. Vlasnik preduzeća za angažovanje srpskih radnika u Pirotu Veroljub Đurić ne smatra da su stranci lepši od Srba, "ali da imaju više para, to svakako".

Duž Koridora, vlasnici restorana su, kažu, zadovoljni poslom, jer novih parova je dosta, pa je i zarada veća. "Šta se čuje u kafani, iz kafane ne izlazi dalje", rekao je vlasnik kafane u Dimitrovgradu Dragiša Todorov. U Beloj Palanci kažu da je izgleda "vrag odneo šalu" i da ne znaju kako da zaustave odlazak svojih žena u Grčku. To pitanje nedavno je postavljeno i na zasedanju lokalnog parlamenta.

"Rekoh na kraju, aman ljudi šta ovo bi, ali počeše i žene da nam vode! Ajde za devojke je u redu. Neka se udaju, vide Grčku i neka idu tamo. Ali, one koje su u braku, ne bi trebalo da nam ih vode", kaže odbornik SPS-a SO Bela Palanka Dušan Jovanović.

Odbornici iz Skupštine Bele Palanke, mesta koje je do sada dalo tri lepotice nekadašnje Jugoslavije, predložili su formiranje komisije za rešavanje svih problema koje je doneo Koridor, uključujući i ovaj najnoviji.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA