Ruski biznismen lobira protiv Crne Gore

- Od temeljnog je značaja da EU zvaničnici, koji učestvuju u pristupnim pregovorima sa Crnom Gorom, prepoznaju vrlo teške probleme koji se tiču manjka poštovanja vladavine prava u toj zemlji - napisao je pravni zastupnik ruske centralnoevropsko aluminijumske kompanije biznismena Olega Deripaske koja je upravljala KAP-om do stečaja

  • 1

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) ruskog biznismena Olega Deripaske, koja je do uvođenja stečaja upravljala Kombinatom aluminijuma Podgorica (KAP), uključila se u političko lobiranje protiv Crne Gore, uoči važnih odluka Brisela koje se tiču evropskih integracija te države, prenose današnje "Vijesti“.

List navodi da je pravni zastupnik kompanije CEAC Matijas Menke oštro reagovao na optimističke izjave glavnog crnogorskog pregovarača sa EU Andrije Pejovića i autorskim tekstom na uticajnom portalu Euractiv skrenuo pažnju na problem KAP-a.

- Od temeljnog je značaja da EU zvaničnici, koji učestvuju u pristupnim pregovorima sa Crnom Gorom, prepoznaju vrlo teške probleme koji se tiču manjka poštovanja vladavine prava u toj zemlji - napisao je Menke.

On je pozvao EU, koja će 17. decembra usvojiti zaključke o procesu proširenju, da podvuče Vladi Crne Gore značaj pune efikasne zaštite svih postojećih i budućih stranih investicija i pruži punu pravnu zaštitu kompanijama poput CEAC koje su, kako je naveo, žrtve nepoštovanja vladavine prava.

CEAC, koji je jedan od najvećih akcionara i poverilaca KAP-a, ranije je pokrenuo arbitražni postupak protiv crnogorske vlade i tužio tu državu za 100 miliona evra.

Vlada Crne Gore saopštila je ranije da je tužba neosnovana, navodeći da je u čitavom poslu oštećena crnogorska, a ne ruska strana.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić raspisao je 6. decembra oglas za prodaju imovine te fabrike za 52,5 miliona evra.

Za preuzimanje proizvodnje KAP-a bez nasleđenih dugova, ranije su interesovanje pokazali investitori Nemačke i Turske, ali za sada nema konkretnih ponuda.

Stečaj u KAP je uveden 8. jula, čime je dotadašnja ruska strana izgubila pravo upravljanja fabrikom, ali su aktivirane sve državne garancije za kredite KAP-a u iznosu od preko 230 miliona evra, koje su pale na teret budžeta Crne Gore.

Privredni sud Crne Gore proglasio je 9. oktobra bankrot KAP-a, čime je nastavljena agonije te nekada najveće crnogorske fabrike.

Skupština Crne Gore usvojila je krajem novembra Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, kojima je definisano da parlament ima konačnu reč u prodaji KAP-a, ali je predsednik države Filip Vujanović taj zakonski akt vratio na ponovno odlučivanje.

Potraživanja poverioca KAP-a iznose preko 360 miliona evra, a glavni poverioci su Vlada Crne Gore i ruske kompanije CEAC i En plus grupa, čiji je vlasnik Oleg Deripaska.

(Telegraf.rs / Tanug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biske

    15. decembar 2013 | 21:03

    Nek se Milo odreknem dnevnog dzeparca i spasi fabriku i cojstvo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA