Nova-stara predsednica Čilea obećala 50 reformi u prvih 100 dana!

Mišel Bašele (62) je obećala da će sprovesti 50 reformi u roku od 100 dana, a pre svega da će ukinuti nejednakost u prihodima podizanjem poreza, da će ulagati u obrazovanje i zdravstvo i izmeniti ustav koji datira iz diktatorskog perioda.

  • 0

Mišel Bašele, harizmatična i popularna bivša predsednica Čilea, pobedila je na predsedničkim izborima koji su danas održani u toj zemlji, čime je, posle više od 50 godina, postala prva čileanska liderka koja je osvojila i drugi predsednički mandat.

Bašele je osvojila ubedljivih 62 odsto glasova birača i ubedljivo porazila svoju rivalku, konzervativnu političarku Evelin Matei, koja je, sa osvojenih 38 odsto glasova, priznala poraz.

Bašele je prva žena koja je došla na čelo Čilea, a predsednički mandat joj je trajao od 2006. do 2010. godine.

Iako glasači nisu oduševljeni koalicijom Nueva Majorija levog centra na čijem je ona čelu, sama Bašele uživa veliku naklonost birača, naveo je Rojters.

Bašele (62) je obećala da će sprovesti 50 reformi u roku od 100 dana, a pre svega da će ukinuti nejednakost u prihodima podizanjem poreza, da će ulagati u obrazovanje i zdravstvo i izmeniti ustav koji datira iz diktatorskog perioda.

Ona planira da potroši 15 milijardi dolara na ambiciozne reforme, ali da bi ih sprovela biće joj potrebna većina u Kongresu.

Bašele namerava da preduzme i socijalne mere koje bi mogle da duboko uzdrmaju tradicionalno konzervativan Čile, uključujući legalizaciju abortusa u nekim slučajevima, a možda i gej brakove.

Međutim, u pokušajima da planove pretvori u realnost, ona će morati da se uhvati u koštac sa varljivim Kongresom i ekonomskim rastom koji usporava.

Bašele i njena glavna protivnica na današnjim izborima, predstavnica desnice Matei, bile su drugarice iz detinjstva pre nego što ih je razdvojio diktatorski režim Augusta Pinočea, navodi Bi-Bi-Si.

Obe su ćerke generala koji su bili na suprotnim stranama političke podele kada je na vlast došao general Pinoče.

Bašele je ćerka generala vazduhoplovnih snaga koji je mučen do smrti, pošto je odbio da podrži Pinočeov režim u puču kojim je svrgnut socijalistički predsednik Salvador Aljende 1973. godine.

Mišel i njena majka bile su mučene, a potom izgnane.

Samohrana majka, pedijatar po obrazovanju i stručnjak za javno zdravlje, Bašele je od 2000. do 2002. bila ministarka zdravlja, potom ministarka odbrane do 2004, a od od 2006. do 2010. bila je predsednica, kao prva žena koja je došla na čelo Čilea.

Pošto joj je ustav branio da se odmah nakon prvog kandiduje i za drugi mandat, ona je u međuvremenu predvodila telo Ujedinjenih nacija koje se bavi jednakošću polova, a potom se vratila u Čile.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA