UBEDLJIVA POBEDA: Merkelova osvojila treći mandat

Danas je u Nemačkoj formirana vlada velike koalicije demohrišćana i socijaldemokrata, kakvu je Merkelova već vodila u svom prvom mandatu

  • 0

Angela Merkel je danas, u prvom krugu glasanja, ogromnom većinom glasova poslanika Bundestaga izabrana za nemačkog kancelara i ovo je njen treći mandat.

Za Merekelovu je glasalo 462 poslanika od ukupno 621 predatih važećih glasačkih listića. Protiv je bilo 150, a uzdržanih devet poslanika.

Takozvana "kancelararska većina" u ovom, 18. sazivu Bundestaga, iznosila je 316 glasova od ukupno 631 poslanika, tako da je Merkelova dobila znatno više od ustavom predviđenog, neophodnog broja glasova.

Njeni demohrišćani, koji su najjača parlamentarna frakcija, imaju čak 311 poslaničkih mesta, a njeni koalicioni partneri, socijaldemokrate, druga po snazi partija, 193 poslanika.

Nemačka je danas, 86 dana posle izbora, što je najduži period do sada, dobila vladu "velike koalicije" demohrišćana i socijaldemokrata, kakvu je Mereklova već jednom vodila u svom prvom mandatu.

Nemačka opzicija u ovom sazivu Bundestaga ima svega 127 poslanika - iz redova zelenih i levičara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA