Kubanci posle 54 godine mogu da kupuju kola

Među najčešhim vozilima na tom ostrvu su i automobili koji datiraju iz ere Sovjetskog saveza, koji je bio najveći saveznik Kube

  • 5

Prvi put od revolucije 1959. godine, Kubanci više neće morati da traže vladinu dozvolu da bi kupili nov i polovni automobil od države, javili su danas kubanski mediji, ocenjujući da je to još jedan korak ka većim ekonomskim slobodama na tom ostrvu.

Prema reformi usvojenoj pre dve godine, Kubanci mogu da kupuju i prodaju polovna vozila jedni od drugih, ali za kupovinu novih ili polovnih vozila od državnih prodavaca građani su do sada morali da traže dozvolu vlade, prenosi Rojters.

Kako piše kubanski list "Granma", Savet ministara usvojio je danas nove propise kojima se "ukida postojeći mehanizam izdavanja dozvola za kupovinu motornih vozila od države", što će, kako navodi taj list, omogućiti slobodnu kupovinu novih i polovnih motocikala, automobila, kombija, malih kamiona i mini-buseva.

Kubanska država, međutim, i dalje zadržava monopol na maloprodaju automobila, ali će, zbog predloženih izmena, imati manju kontrolu nad prodajom i kupovinom lične svojine kao što su kuće i automobili.

Pre septembra 2011. godine, Kubanci su mogli da prodaju i kupuju samo one automobile koji su proizvedeni pre revolucije 1959. godine, što je upravo razlog tako velikog broja automobila iz 50-ih godina na ulicama Havane.

Među najčešhim vozilima na tom ostrvu su i automobili koji datiraju iz ere Sovjetskog saveza, koji je bio najveći saveznik Kube.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA