Celo selo slavi Svetog Nikolu!

Od 200 domaćinstava u prokupačkom selu Babin Potok samo tri ne proslavljaju ovog sveca

  • 2

Prokupačko selo Babin Potok rekorder je u obeležavanju Svetog Nikole jer od 200 domaćinstava samo tri ne proslavljaju ovog sveca.

Kako kažu meštani, ima to svojih mana jer se smanjuje broj gostiju koje bi domaćini želeli da ugoste. Ipak, pronađen je kompromis, jer se Sveti Nikola u svim kućama obeležava tri dana, pa po utvrđenom redu i komšije barem nakratko svrate da čestitaju slavu jedni drugima.

- Odvajkada je Sveti Nikola bio slava svih koji žive u selu. To je naše obeležje, deo tradicije i istorije naših porodica. Jedina mana je što nam manjkaju gosti - kaže Savka Mitić, koja je čitavu nedelju provela pripremajući slavsku trpezu.

Ona dodaje da bukvalno svaka druga osoba koju zna u ovom kraju obeležava Svetog Nikolu.

I da nije Babinog Potoka, popularnost Svetog Nikole u prokupačkom kraju daleko prevazilazi sve ostale praznike. Iako ne postoje zvanični podaci, smatra se da Svetog Nikolu obeležava 60 odsto domaćinstava, a svi ostali su gosti. Tako u jednom danu oni koji je ne obeležavaju na velikoj su muci, jer moraju da obiđu par domaćinstava.

– Moji roditelji u Podini, tetka i sestra u Babinom Potoku, prijatelji u Rečici, kumovi... slave Svetog Nikolu. Kada krene obeležavanje, u prvom trenutku me uhvati panika, jer ne znam kako da se rasporedim. Onda sa suprugom i decom krenem redom, pa tokom ova tri dana obiđemo desetak domaćinstava - kaže Ivana Paunović iz prokupačkog sela Berilje, koju smo zatekli u domu porodice Mitić u Babinom Potoku.

Tokom ovih dana zbog većeg konzumiranja alkohola pojačane su i policijske kontrole, a tokom noći između 19. i 20 decembra na području Prokuplja desile su se četiri saobraćajne nezgode, na sreću samo sa jednom lakše povređenom osobom.

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA