DANAS JE KATOLIČKI BOŽIĆ: Slave svi hrišćani osim Srba, Rusa i Sirijaca!

Dok 25. decembra slave rimokatolici, protestanti, pravoslavni Grci, Albanci, Poljaci, Česi i Slovaci, proslava Božića obeležava se 7. januara u Srbiji, Rusiji, Jerusalimu, Gruziji i Siriji

  • 86

Hrišćani širom sveta danas proslavljaju rođenje Hristovo - Božić, ali ima i onih koji ovaj praznik proslavljaju 7. januara.

 

Rođenje Hristovo predstavlja jedan od najradosnijih praznika u hrišćanskom svetu, a simbolizuje dolazak Sina Božijeg na zemlju. Dok 25. decembra slave rimokatolici, protestanti, pravoslavni Grci, Albanci, Poljaci, Česi i Slovaci, proslava Božića obeležava se 7. januara u Srbiji, Rusiji, Jerusalimu, Gruziji i Siriji.

 

Pitanje kalendara otvara se početkom svake godine, nakon "duplih" proslava, a pitanje kalendara nije teološko već astronomsko pitanje.

 

Većina hrišćana Božić slavi 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, dok je za manji deo taj datum 13 dana kasnije. Ta razlika nastala je 1582, kada je u vreme pape Grgura XIII izvršena kalendarska reforma. Danas, međutim, postoje čak četiri različite proslave Božića.

 

 

U SPC ne postoji dovoljno hrabrosti da dođe do reforme, jer se plaše eventualnog raskola vernika koji bi rekao "hoće da nas pokatoliče". Međutim, oni koji tako misle u velikoj su zabludi.

 

Ako bi Srbi slavili Božić 25. decembra, samo bi prihvatili ono što je davno SPC predložila, a srpski naučnik Milutin Milanković osmislio.

 

Upravo njegov kalendar je najprecizniji, a proslava Božića pada 25. decembra. Iako je prihvaćen na Svepravoslavnom kongresu 30. maja 1923. u Carigradu, taj kalendar nikada nije zaživeo.

 

Bilo kako bilo, Božić predstavlja praznik mira i ljubavi, te shodno tome, redakcija Telegrafa čestita svima koji danas slave rođenje Hristovo.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrach

    25. decembar 2013 | 07:18

    Jos bih dodao I Egipatske Kopte na listu 7 Januar.

  • A

    25. decembar 2013 | 07:31

    Ja sam ga slavio 7 januara od kada sam se rodio a tako cu nastaviti do kraja zivota,a ko hoce katolicki da primi samo neka izvoli.

  • vaš novinar

    25. decembar 2013 | 07:26

    Pravoslavlje je oduvek računalo dane po Julijanskom kalendaru i tako bi trebalo da ostane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA