Zbog Bolonje pre do desetke nego nekada do osmice

- Kriterijumi na našem fakultetu bili su strogi i prosečne ocene niže nego na drugim. Onda smo shvatili da naši studenti, iako su odlični, nemaju nikakve šanse na konkursima za stipendije - smatra dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

  • 7

Na fakultetima u Srbiji je danas lakše zaraditi desetke nego osmice pre uvođenja "bolonje". Po statistici, 2001. godine bilo je ukupno 1.147 akademaca sa prosečnom ocenom višom od 8,5, a danas ih je oko 17.500. Ovaj broj su samo studenti prijavljeni za stipendije i kredite Ministarstva prosvete, a ako se uračunaju i oni koji nisu tražili ove dotacije, onda ih je mnogo više, pišu Novosti.

Kriterijumi su spušteni iz više razloga, a jedan od njih je što profesori pokušavaju da se uklope u standarde "bolonje" po kom bi prosečna ocena svih akademaca treba da bude oko osam. Neki fakulteti kriterijume snižavaju da ne bi ostali bez dela novca koji im daje država, u slučaju da izgube budžetske akademce, ili da njihovi studenti ne bi bili oštećeni kada konkurišu za stipendije.

Prof. dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, objašnjava da visoke ocene ne garantuju kvalitet, koji je ranije bio mnogo veći.

- Kriterijumi na našem fakultetu bili su strogi i prosečne ocene niže nego na drugim. Onda smo shvatili da naši studenti, iako su odlični, nemaju nikakve šanse na konkursima za stipendije. U Fondu za mlade talente ne prolaze ni sa prosekom od 9,5. Verovatno su i zato profesori počeli da pomalo gledaju kroz prste - napominje prof. Kovačević.

Naš sistem još više snižava kriterijume koje "bolonja" ima. Povećan je broj rokova za polaganje ispita, a granica za budžet još jednom je vraćena na 48 ESPB, iako je odavno trebalo da se na budžet upisuju samo akademci sa svim položenim ispitima i maksimalnih 60 ESPB.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    24. decembar 2013 | 23:43

    Zavrsio sam Mainstvo u Nisu sa prosekom 7,3 pre 20 godina. Ove moje danasnje kolege sto ,,izlaze,, ko na traci sa istog fakulteta ne znaju ni 30% onoga sto je znam. Naravno, oni to odmah primete i samo cute, a i sta da kazu zalosno.

  • Урош

    24. decembar 2013 | 23:21

    Лакше се влада глупим народом.

  • Boki

    25. decembar 2013 | 01:56

    Ma price za malu decu. Znanje vise niko ne ocenjuje. Profesori po svom nahodjenju obaraju ili pustaju studente, zavisno kakve su volje toga dana, Bolonja kod nekih ne postoji, posebno kod starijih profesora. Tako se desava da jedan solidan student ne moze po dve godine da polozi jedan ispit kod jednog profesora iako po onoj knjizi koju je dobio od njega zna bukvalno sve napamet. Takodje student koji ne kupi original knjigu od profesora, koji na nju ima autorska prava, automatski pada na ispitu, nema potrebe ni da odgovara. Bez obzira sa li je pozajmio knjigu ili je hipertalenat pa zna bez knjige i bolje od profesora on ne moze da polozi ispit jer nije dao pare profrsoru za knjigu! I o kojoj Bolonji vi ovde pisete?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA