KIJEV: Južni tok osetljivo pitanje!

Jedno od spornih pitanja je činjenica da će Gasprom, izvoznik gasa koji će ići gasovodom, istovremeno i upravljati gasovodom i određivati tarife. To je u suprotnosti sa Trećim energetskim paketom EU

  • 6

Ukrajina će na poziciji predsedavajućeg Evropskom energetskom zajednicom, na koju stupa u januaru 2014. godine, nastojati da sprovede sve sporazume u okviru Energetske povelje i reši pitanja pokrenuta povodom izgradnje gasovoda Južni tok, izjavio je ministar energetike i rudarstva Ukrajine Eduard Stavicki.

- Mi ćemo insistirati na sprovođenju ovih sporazuma koji se odnose na Energetsku povelju, mislim na Drugi i Treći energetski paket. Drugo pitanje koje ćemo rešavati je Južni tok, jer on nije ratifikovan ni na nivou Energetske zajednice, ni na nivou Evropske komisije, a neke države-članice EU su ga zanemarile i već počele njegovu izgradnju - rekao je Stavicki na konferenciji za novinare.

On je dodao da je izgradnja Južnog toka, koji zaobilazi Ukrajinu, veoma osetljivo pitanje za Kijev. Prema njegovim rečima, to utiče na prihode budžeta Ukrajine od tranzita gasa u EU.

Ministarstvo energetike Rusije je početkom decembra objavilo da je primilo pismo od Evropske komisije, u kome je ona zahtevala reviziju ugovora zaključenih sa zemljama kroz koje prolazi Južni tok, prenela je agencija Ria novosti.

EK smatra da bilateralni sporazumi o Južnom toku s nizom zemalja Evrope - Austrijom, Bugarskom, Mađarskog, Grckom, Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom - narušavaju zakonodavstvo EU. Komisija očekuje njihovu reviziju.

Jedno od spornih pitanja je činjenica da će Gasprom, izvoznik gasa koji će ići gasovodom, istovremeno i upravljati gasovodom i određivati tarife. To je u suprotnosti sa Trećim energetskim paketom EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 032

    26. decembar 2013 | 02:40

    Svašta. Znači, svi bi ruski gas, ali da Rusi samo odvrnu slavinu u Sibiru, naprave gasovod, a svi ostali da upravljaju gasom i plaćaju koliko nađu za shodno. E, pa, ne ide to tako, videlo se tokom gasne krize pre neku zimu ko drži i nož i pogaču.

  • Vrach

    26. decembar 2013 | 04:51

    Nek se cesu tek ce da ih svrbi...

  • koki

    26. decembar 2013 | 04:17

    EU JE ZLO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA