ETA PRIZNALA ŠPANSKU VLAST: Žao nam je zbog patnje koju smo pričinili!

- Potpuno smo svesni patnji i štete pričinjene svima. Prihvatamo potpunu odgovornost za posledice naše političke aktivnosti - rekli su predstavnici baskijskih zatvorenika (EPPK), među kojima su i osuđenici ETA

  • 5

Zatvoreni pripadnici baskijske separatističke grupe ETA saopštili su da će priznati španski krivični pravosudni sistem i da su svesni bola koji su prouzrokovali nasiljem vršenim četiri decenije, što je visoko simboličan potez koji bi mogao da ojača mirovni proces.

Zatvorenici ETA su tvrdili da su politički zatvorenici i dugo su odbijali uslove svog zatočeništva. Ova promena mogla bi da nekim zatvorenicima, navodi agencija Rojters, omogući ranije puštanje na slobodu ili pregovore o drugim zahtevima. Pored toga, ona otvara vrata daljim mogućim ustupcima oslabljene ETA, koja je proglasila primirje 2011. godine.

- Potpuno smo svesni patnji i štete pričinjene svima. Prihvatamo potpunu odgovornost za posledice naše političke aktivnosti - rekli su predstavnici baskijskih zatvorenika (EPPK), među kojima su i osuđenici ETA, u saopštenju koje su poslali lokalnom listu "Gara".

U španskim zatvorima, podseća Rojters, nalazi se oko 600 pripadnika ETA. Pitanje zatvorenih pripadnika ETA je još osetljivo u Španiji. Na osnovu odluke Evropskog suda za ljudska prava iz oktobra iz španskih zatvora oslobođeno je njih 60. Odluka o oslobađanju članova ETA, prema zakonu o zaštiti ljudskih prava, razljutila je porodice žrtava poginulih u napadima tokom kampanje te grupe za nezavisnost Baskije na severu Španije i jugozapadu Francuske.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da su španske vlasti nisu postupile po zakonu, kada su jednom zatvoreniku iz ETA, retroaktivno skratile višegodišnji period za koji je kazna trebalo da mu bude skraćena zbog dobrog vladanja. Pošto ovakvih slučajeva ima više, zatvorenici koji su zaslužili skraćenje kazne, sada su tražili da im ono bude odobreno.

ETA se smatra odgovornom za smrt više od 850 osoba u poslednjih 50 godina oružane borbe za nezavisnu državu na severu Španije i jugozapadu Francuske. Baskijska separatistička grupa je više puta u prošlosti kršila primirja, a najskoriji slučaj dogodio se 2006. godine, kada je izvela bombaški napad na aerodromu u Madridu, u kome su ubijene dve i povređene 52 osobe.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Reprezentativac

    28. decembar 2013 | 23:33

    Tako ce i Siptari jednog dana:-):-)

  • Vrach

    29. decembar 2013 | 01:27

    A sad sledi politicka borba za nezavisnost.

  • legionar

    29. decembar 2013 | 12:09

    Isto ce i siptari da urade.A onaj ko kaze da Baskija i Kosovo nisu isto,ima problem.Terorizam je samo terorizam,bez,obzira koliku podrsku Amerike imao.Znate,postojao je i DDR,priznat u UN,ali je za noc nestao.To ce se desiti svim teroristickim kvazi drzavama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA