KATASTARSKA MAFIJA: Za uknjiženje preko reda traže 600 evra mita!

Građani koji hitno žele da uknjiže stan ili drugu imovinu treba da izdvoje pozamašnu sumu, iako ova usluga u redovnoj proceduri košta 7.000 dinara

  • 11

Građani koji žele hitno da uknjiže stan ili drugu imovinu za nekoliko dana treba da znaju da bez najmanje 600 evra mita za uslugu koja u redovnoj proceduri košta 7.000 dinara, ne idu u katastar jer od posla nema ništa.

Korupcija je toliko uzela maha da se u stručnim krugovima već govori o "katastarskoj mafiji", pišu Naše novine.

Uzroci njene ekspanzije leže u formalno-pravnim začkoljicama, kao i nepostojanju rokova za izdavanje dokumentacije.

Da je to tako potvrđuje i primer Beograđana koji navodi kako je nakon osmomesečnog čekanja uspeo da uknjiži stan.

- Da bih dobio stambeni kredit, u februaru sam podneo zahtev da uknjižim stan. Do 10. novembra ni traga ni glasa od uknjižbe, a ni od kredita. Išao sam sto puta na šalter, kod rukovodilaca, stigao čak do direktora uknjižbe katastra u Beogradu, ali pomoći nije bilo. Nosio sam i piće i čokolade, ali džaba jer su mi objašnjavali da je mnogo predmeta i da sam u proceduri - kaže on, pa nastavlja:

- Ipak, vlasnik agencije mi je rekao da sve može da se ispravi za dva dana ukoliko platim 600 evra. Objasnio mi je da 200 evra ostaje njemu, a da se 400 daje ljudima u katastru. Pošto nisam smeo da rizikujem da opet izgubim kredit, pristao sam i za dva dana stan je bio uknjižen - navodi sagovornik Naših novina.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Zoran Krejović kaže da će se preispitati sve nepravilnosti.

- Prekoredno rešavanje predmeta ne može biti predmet bilo kakvog nezakonitog plaćanja, već se ono može odobriti samo ukoliko je reč o uknjižbama ili predmetima koji se odnose na rešavanje ozbiljnih, životnih problema građana, kao što je prodaja stana zarad novca za lečenje deteta ili bliskog člana porodice, školovanja, izdavanja listova nepokretnosti zarad utvrđivanja materijalnog stanja potencijalnih usvojitelja. Tada je ostavljena mogućnost da se stranke obrate molbom načelniku službe i ukoliko je molba zaista osnovana, ona se i odobrava po zakonu utvrđenoj ceni - ističe Krejović.

(Telegraf.rs/ Izvor: Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA