Muslimani zabranili proslavu Nove godine u Indoneziji

Zabrana nije zakonski obavezujuća, ali je nametnuta od strane šerijatske policije, čija uloga je u „očuvanju morala“. Banda Aće je glavni grad provincije Aće, u kojoj važi zabrana, jedini deo Indonezije u kojem se primenjuje islamski, odnosno šerijatski zakon

  • 9
Novogodišnji vatromet u Južnoj Koreji

Foto: Tanjug / AP

Islamska policija u indonežanskom gradu Banda Aće zaplenila je na hiljade petardi i truba, nakon što je gradska administracija po prvi put zabranila proslavu Nove godine.

 

Sinoć je policija sprovela raciju uličnih tezgi i prodavnica koje su prodavale ove proizvode sledeći direktivu islamske Konsultativne skupštine u kojoj stoji da su proslava Nove godine ili čestitanje „Srećan Božić“ zabranjeni u gradu Banda Aće. Vlasti grada podržali su “fatvu” zabranom novogodišnje proslave u gradu, prenosi AFP.

 

Visoki zvaničnik islamske policije u Banda Aće, Reza Kamilin, rekao je da je delovanje policajaca u oči novogodišnje noći imala za cilj da obezbedi da stanovnici poštuju pozive vlade i verske skupštine. On je naglasio da ne treba uopšte da postoje proslave Nove godine.

 

 

Zabrana nije zakonski obavezujuća, ali je nametnuta od strane šerijatske policije, čija uloga je u „očuvanju morala“. Banda Aće je glavni grad provincije Aće, jedini deo Indonezije u kojem se primenjuje islamski, odnosno šerijatski zakon. Ovo je prvi put da je jedna administracija u ovoj provinciji zabranila proslavu Nove godine.

 

Kako je najavljeno islamska policija će sprovesti kontrole u hotelima i kagicima, koje je upozorila da ne organizuju proslave Nove godine.

 

- Razbićemo svako masovno okupljanje. Ako neko bude viđen sa petadrama i trubama one će biti zaplenjene - najavio je Kamilin.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    31. decembar 2013 | 11:49

    Bolesna vera ovaj islam

  • Pop

    31. decembar 2013 | 11:22

    Sam aziv grada govori sve.

  • BALKANSKI SPIJUN

    31. decembar 2013 | 12:49

    Postuju ljudska prava!!! Imal onih cunamija da vas poklopi pa onda slavite sa snorkijevcima dole kako god volete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA