ZBOG KRIMA: I Japan uveo sankcije Rusiji

Japan je suspendovao pregovore sa Rusijom o viznim olakšicama, kao i pregovore o investicijama, istraživanju svemira i vojnoj saradnji

  • 6

Zvanični Tokio je danas uveo određene ograničene mere sankcija protiv Rusije zbog njenog priznanja Krima kao nezavisne države, saopštio je japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da su suspendovani pregovori o viznim olakšicama između dve zemlje, kao i pregovori o investicijama, istraživanju svemira i vojnoj saradnji, prenela je agencija AP.

Japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida je naveo da Japan ne priznaje rezultate referenduma o nezavisnosti Krima, navodeći da je to glasanje bilo u suprotnosti sa ukrajinskim ustavom.

- Rusko priznanje nezavisnosti Krima predstavlja kršenje integriteta ukrajinskog suvereniteta i teritorije - rekao je Kišida i dodao da Japan ne može da zatvori oči pred "pokušajima Rusije da silom promeni status kvo."

Japanske sankcije, kako navodi AP, ipak se smatraju blagim u odnosu na one koje su juče uveli Evropska unija i SAD, koji su zamrznuli imovinu jednog broja ruskih zvaničnika.

Pre deset dana Kišida je izjavio da Japan neće uvesti sankcije Rusiji "već će donositi odluke na osnovu daljeg razvoja situacije, prateći reakcije drugih zemalja".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kagero

    18. mart 2014 | 11:07

    A kada se krsi integritet I suverenitet Srbije tada svi zatvaraju oci.... a sta je pa proglasenje nezavisnosti Kosova nego protiv ustava, stoke jedne!!! Nego kako kome odgovara...

  • Činjenice

    18. mart 2014 | 10:55

    Ne daj se Putine dok je Srbija uz tebe :-D

  • gvozden

    18. mart 2014 | 11:19

    Није због Крима, него због Курилских острва,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA