RUSKA SOLIDARNOST: Duma priznala Krim, traži sankcije i za sebe!

"Predlažemo gospodinu Obami i gospodi evrobirokratama da uključe sve poslanike Državne dume na listu ruskih državljana na koje se odnose sankcije SAD i EU" navedeno je u Deklaraciji o Krimu, koju je usvojila ruska Duma

  • 5

Ruska Duma, donji dom parlamenta, usvojila je danas Deklaraciju o situaciji na Krimu, u kojoj se izražava podrška narodu Krima u njegovoj težnji za ujedinjenjem sa Rusijom, javio je Itar-Tas s.

Poslanici, takođe, uveravaju da će "pomagati socijalno-ekonomski razvoj Krima i dobrobit njegovog stanovništva" u prelaznom periodu.

- Državna Duma doprinosiće osiguranju bezbednosti svih lica koja se nalaze na teritoriji Krima, nezavisno od njihovog državljanstva, nacionalnosti, jezičke i verske pripadnosti, i poštovanju njihovih legalnih prava i sloboda - navodi se u dokumentu, usvojenom sa 441 glasom za i jednim uzdržanim.

S tim u vezi, poslanici Dume jednoglasno su danas usvojili deklaraciju u kojoj mole američkog predsednika Baraka Obamu i političare Evropske unije da i njima uvedu sankcije, kao što su to već učinili za nekoliko ruskih funkcionera zbog situacije u Ukrajini, javile su ruske agencije.

RIA Novosti izveštava da je od neophodnih 226 glasova, za dokument glasalo 353 deputata, a da uzdržanih i glasova protiv nije bilo.

- Predlažemo gospodinu Obami i gospodi evrobirokratama da uključe sve poslanike Državne Dume koji su glasali za ovu izjavu na listu ruskih državljana na koje se odnose sankcije SAD i EU - navedeno je u deklaraciji.

U ime predlagača prvi zamenik predsednika Odbora za društvene i verske organizacije, Mihail Markelov, rekao je da su "ponovo Stejt department, Obama i EU preduzeli komičan pokušaj plašenja mečke rešetom...", preneo je Itar-Tas s.

- U mnogim zemljama one su se već primenjivale - prema Srbiji, Belorusiji, Siriji. Međutim, te zemlje nisu izgubile sopstveno dostojanstvo i identitet, ostaju nezavisne države - rekao je poslanik Dume iz vladajuće Jedinstvene Rusije.

Ruske agencije prenele su juče da je Obama potpisao ukaz o uvođenju sankcija visokopozicioniranim ruskim činovnicima, među kojiima su predsednica gornjeg doma parlamenta Valentina Matvijenko, vicepremijer Dmitrij Rogozin, savetnik ruskog predsednika Sergej Glazjev, pomoćnik predsednika Vladislav Surkov, poslanici Dume Elena Mizulina i Leonid Slucki, senator Andrej Klišas.

Pored toga, navodi Interfaks, Vašington je uveo sankcije predsednicima krimske skupštine i vlade Sergeju Aksjonovu i Vladimiru Konstantinovu, smenjenom ukrajiskom predsedniku Viktoru Janukoviču i lideru pokreta Ukrajinski izbor Viktoru Medvedčuku.

U Briselu su šefovi diplomatije zemalja članica EU osudili juče najavljeno pripajanje Krima Rusiji i objavili listu sa imenima 21 osobe za koju ocenjuju da su učestvovale u narušavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA