Ko je bio Nikola Pašić? Ma, on vam je bio nešto kao Vučić sad! (VIDEO)

Pitali smo građane da li znaju ko je bio Nikola Pašić, odnosno ko je ličnost sa spomenika. Hladan zimski dan rasterao je Beograđane s ulica, a oni malobrojni nisu bili preterano zainteresovani za razgovor. Neki su Nikolu Pašića uporedili sa Aleksandrom Vučićem, sadašnjim premijerom Srbije

  • 11

Nikola Pašić, srpski i jugoslovenski političar, bio je jedan od najvećih državnika XIX i XX veka. Međutim, kako se  na brojnim primerima pokazalo da su Srbi skloni da bace u zaborav ličnosti koje su činile značajna dela kroz istoriju, pitali smo se koliko ljudi koji prolaze Trgom Nikole Pašića zna ko je predstavljen na spomeniku pokraj kojeg prolaze.

 

Pitali smo građane da li znaju ko je bio Nikola Pašić, odnosno ko je ličnost sa spomenika. Hladan zimski dan rasterao je Beograđane s ulica, a oni malobrojni nisu bili preterano zainteresovani za razgovor. Pojedini, koje smo uhvatili u neznanju ili nezainteresovanosti, posle desetak metara vraćali su se  ka nama, vičući:

 

- Nikola Pašić, to je Nikola Pašić! Pa trg je njegov, naravno da je on na spomeniku...

 

Ipak, može se reći da su stariji sugrađani na koje smo nailazili zaista zablistali kada je reč o srpskoj istoriji. Pogledajte kako su građani odgovarali na naša pitanja:

 

 

Rođen na Svetog Nikolu 1845. godine, unuk pekara i sin ne baš bogatog trgovca iz Zaječara pošao je u školu veoma kasno - tek sa jedanaest godina, što je složićete se, ne baš obećavajući početak biografije za budućeg predsednika vlade. Ipak, u 21. godini završava gimnaziju sa odličnim uspehom. Nakon toga sledi Tehnički fakultet Velike škole u Beogradu 1866, a 1868. nastavlja školovanje u Cirihu.

 

 

Političku karijeru počinje 1878. godine kao narodni poslanik u Zaječaru, a ideologija mu se menjala kako je sazrevao. U mladosti je bio socijalista i revolucionar, da bi u zrelim godinama postao borac za parlamentarnu demokratiju. Kasnije postaje blizak konzervativnijim strujama. Vođa Radikalne stranke od osnivanja do smrti, bio je u opoziciji prema Obrenovićima, a sa Petrom Karađorđevićem negovao je bliske odnose.

 

Diplomata, gradonačelnik Beograda, predsednik vlade Srbije i predsednik vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca - u svojoj burnoj karijeri Pašić je obavljao najvažnije političke funkcije. O misterijama koje su pratile lik i delo ovog velikog državnika možete pročitati ovde:

 

NIKOLA PAŠIĆ, SPASILAC ILI UBICA SRBIJE: Sve misterije o najvoljenjijem srpskom političaru! (FOTO) (VIDEO)

 

( A. M./ D. Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раша

    11. decembar 2014 | 18:33

    Да заборавили смо да је Никола Пашић дозволио сину шверцер шећера, склонио га од рата као неспособног али је његов син за време рата продавао платину Немцима који су од ње правили муницију и убијали наше војнике на фронту. По завршетку рата дозволио је сину да целокупни сточни фонд који су Немци вратили прода испод цене и ако је та стока требала бити подељена сељацима. Ми смо онда све то заборавили и подигли му споменик.

  • Majstor mile

    11. decembar 2014 | 20:07

    Hrvati da mu podignu spomenik na mestu gde je spomenik banu Jelačiću. Da nije bio za Kraljevinu SHS, (saveznici su bili za Srbiju na teritoriji sadašnje Bosne i Dalmaciju ispod Zadra do Skadra) danas bi Hrvatska bila Zagreb i Zagorje, ako bi uopšte postojala! Jer, do Prvog rata u Austrougarskoj su postojale regije Hrvatska, Slavonija i Dalmacija! Pašićevu i Aleksandrovu politiku nsstavio je Broz (Pavelić je '41.dao Musoliniju Dalmaciju,Istru,Rijeku i deo Gorskog kotara). Što bi rekli Hrvati: Živijo nam Srbin Pašić!

  • Mladen

    11. decembar 2014 | 18:11

    Treba da pitate crnogorce ko je bio Nikola Pasic koji je posle 1918 okupirao Crnu Goru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA